RS preknjižila državno zemljište na Jahorini mimo odluke Ustavnog suda BiH Foto:N1
Državno zemljište na Jahorini prodano uprkos odluci Ustavnog suda BiH

Državno zemljište na Jahorini prodano uprkos odluci Ustavnog suda BiH


Državno zemljište na planini Jahorini, kod Sarajeva, koje je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) proglasio neprodajnim 11. jula, ipak je uknjiženo u vlasništvo privatne kompanije “Drvo-Export” iz Teslića. Ova informacija potvrđena je iz Ministarstva trgovine i turizma bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Vlada RS prodala je u januaru ove godine 56,4 kvadratnih kilometara zemljišta na Jahorini za oko 21 milion eura. Ustavni sud BiH je naknadno naložio Vladi RS da poništi sve aktivnosti u vezi s prodajom tog zemljišta. Međutim, uvidom u e-katastar entitetske Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, RSE je utvrdio da je vlasništvo nad zemljištem ipak preneseno na “Drvo-Export”.

Ministarstvo trgovine i turizma RS naglašava da su sve aktivnosti vezane za promet i upis vlasništva provedene prije odluke Ustavnog suda BiH. Iz Ministarstva su poručili da su sve aktivnosti realizovane u skladu sa Ustavom i zakonima RS i Dejtonskim mirovnim sporazumom te da će poduzeti mjere protiv svih koji negiraju te nadležnosti.

Iz Geodetske uprave RS nisu komentirali uknjižbu zemljišta na “Drvo-Export”.

Pored prodaje zemljišta u RS, Ustavni sud BiH je poništio i odluku Vlade Federacije BiH kojom je 2023. godine prenamijenila 72 kvadratna kilometra šumskog zemljišta kod Vareša i dala ga na “privremeno korištenje” britanskoj kompaniji Adriatic Metals. U oba slučaja, Ustavni sud BiH je naglasio da se radi o državnoj imovini koja je pod zabranom raspolaganja i da entiteti nemaju nadležnost nad njom.

Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, kojeg je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR) 2005. godine, propisano je da zabrana ostaje na snazi do usvajanja zakona o državnoj imovini na državnom nivou. Parlamentarna skupština BiH još nije usvojila takav zakon, a Ustavni sud BiH naglašava da to ne može opravdati neovlašteno raspolaganje entitetskih vlada.

Vlasti RS su pokušale donijeti više zakona o državnoj imovini, uključujući zakone o šumama, rijekama i poljoprivrednom zemljištu, ali su ti zakoni poništeni od strane visokih predstavnika međunarodne zajednice ili Ustavnog suda BiH.

Iz OHR su za RSE kazali da je “bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja državnom imovinom” zabranjena i da su svi akti o raspolaganju tom imovinom ništavni. OHR je naglasio potrebu za pronalaskom prihvatljivog rješenja i usvajanjem zakona o državnoj imovini na nivou BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija