Dubai, Pariz, Moskva…: Aranžmani razgrabljeni, u agencijama trljaju ruke

Mnogi Bosanci i Hercegovci predstojeće prvomajske praznike provest će u velikom stilu. Turističke agencije u Sarajevu ovih dana zadovoljno trljaju ruke, a imaju i zbog čega, jer kako su nam kazali njihovi uposlenici, mjesta više nema, a većina aranžmana prodana je još prije 15 dana.

Ekonomska situacija u našoj zemlji izgleda da previše ne utječe na to kako će neki provesti praznike, jer je u turističkim agencijama, koje su ga imale u svojoj ponudi, jedno od najskupljih prvomajskih putovanja – ono u Dubai – bilo ujedno i najprodavanije, piše Faktor.

– Nama prvo odu najskuplje ture, koje koštaju po dvije, tri hiljade KM, prije neko bus-ture koje koštaju 200, 300 maraka. Teško je to objasniti u današnje vrijeme, kada vlada besparica, ali mislim da su putovanja ljudima postala potreba, a ne luksuz. Mnogi tokom godine štede kako bi sebi priuštili jedan ili dva putovanja godišnje kada će pobjeći od svega i napuniti baterije – kaže Aida Terzić iz Relax Toursa.

“Puklo” putovanje za Uzbekistan od 2.790 KM

Relax Tours ove godine svojim klijentima ponudio je raznoliku kartu destinacija, od Rima i Istanbula, preko Pariza, Moskve, Dubaia, pa do dalekog Uzbekistana.

– Sedmodnevno putovanje za Dubai, čija je cijena 999 KM, odmah je rasprodano. U cijenu je uključen avionski prijevoz, boravak u hotelu sa doručkom i vodič. U roku od deset dana rasprodana je i destinacija Saint Petersburg-Moskva sa cijenom od 1.099 KM (sedam dana), a potom i sedmodnevno putovanje u Pariz, za šta je trebalo izdvojiti 899 maraka – otkriva Terzić.

Ono što nas je posebno iznenadilo zaposlenike u ovoj agenciji je činjenica da su u roku od samo nekoliko dana ostali bez ijednog slobodnog mjesta za Uzbekistan.

– Takva putovanja nisu nešto što je uobičajno za naše podneblje. Međutim, u kratkom roku tura za Uzbekistan rasprodana je, iako cijena za devet dana (sedam noći) iznosi 2.790 KM po osobi. Izdvojila bih i Istanbul, koji je u našoj ponudi tokom cijele godine, a cijene zavise od načina putovanja, pa produženi vikend od četiri dana autobusom košta od 299 KM. Moram kazati da se za sve ove ture tražilo mjesto više, ali ih nažalost nismo uspjeli proširiti. Za one koji imaju djecu, ne vole vožnju avionom i htjeli su otputovati negdje bliže, ponudili smo Gardaland, zabavni park u Italiji. Za pet dana trebalo je izdvojiti 299 maraka – objasnila je Terzić i otkrila da se u Relax Toursu već uveliko prodaju i jesenje ture na daleke destinacije, poput Maroka i Maldiva.

Istanbul je najpopularnija ovogodišnja prvomajska destinacija svih onih koji putuju preko Centrotoursa. Kazao nam je to Muamer Lutvić, direktor ove turističke agencije, dodajući da su sve opcije od tri, četiri i pet dana bukvalno razgrabljene.

– Ove godine zaista je jako veliko interesovanje za Istanbul. Cijene su se kretale od 450 do 900 KM po osobi. Prodata je i Azurna obala, koja obuhvata putovanje u Cannes, Monaco i Niceu, potom Rim (tri noćenja za 370 KM, a putuje se autobusom), Torino, Genevau, Milano, Prag… Jedino mjesta još ima na putovanju za Prag. To je bus-linija, traje pet dana i košta oko 350 KM. Ostalo je i nekoliko slobodnih mjesta na Jadranu, koji je ove godine bio više tražen zbog nešto nižih cijena koje se nude za prvomajske praznike u odnosu na one koje su aktuelne tokom ljeta – objašnjava Lutvić.

Liste čekanja u slučaju da neko odustane

Većina bh. građana, koji su povjerenje dali turističkoj agenciji Sirius Travel, prvomajske praznike provest će u susjednoj Hrvatskoj na Jadranu, uglavnom u Makarskoj i Tučepima.

– Većinom je to aranžman od tri noći na bazi polupansiona u hotelima u Makarskoj i Tučepima, koji i ove godine nude all inclusive smještaj sa velikim sobama za porodice sa djecom. Cijene su se kretale od 200 do 455 KM po osobi, zavisno od hotela i usluge koja se nudi. U 99 posto slučajeva sve je rasprodano. Osim Jadrana, mi smo našim klijentima i ove godine ponudili Istanbul, Beč, Budimpeštu, Prag, ali mjesta na ovim destinacijama više nema – kazao je Nermin Zagorica iz Sirius Travela.

U turističkoj agenciji Sol Azur kažu da su zatvorili sve ponude jer više nemaju mjesta, te da za mnoge destinacije postoje liste čekanja u slučaju ako neko odustane od putovanja.

– Imali smo bogatu ponudu za prvomajske praznike, od Dubaija, Pariza, Malte, Amsterdama, Barcelone, Rima, Istanbula, do novih poput – “ruske bajke” – Saint Petersburga i Moskve. “Ruska bajka”, kako smo je mi nazvali, najbrže je rasprodana. Putovanje traje osam dana, a košta 1.199 KM, koliko su iznosila i četiri noćenja sa doručkom na Malti u hotelu sa tri zvjezdice. Petodnevni odmor u Barceloni rasprodan je za 749 maraka po osobi – rekao je Adnan Baručija, marketing specijalist u Sol Azuru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79