Dubioza kolektiv sutra stiže na protest rudara u Sarajevu!

Tokom večerašnjeg protesta u Sarajevu grupa rudara obratila se javnosti i uputila jedan neobični zahtjev.

Naime, rudari su pozvali jedan bh. bend da im se pridruži sutra na protestima ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

“Mi rudari rudnika Federacije BiH pozivamo Dubiozu kolektiv, najbolji bend u Bosni i Hercegovini i jedini koji ima petlju svima da kaže sve, da dođu sutra dođu na proteste u Sarajevo. Mi smo ispred Vlade FBiH”, kazao je jedan rudar.

Nakon poziva rudara kojeg su prenijeli mediji, oglasili su se iz grupe Dubioza kolektiv i kazali da dolaze na proteste.

“Nas su zvali i dolazimo. Pred Vladom Federacije BiH ima dovoljno mjesta. Hajmo sutra svi. Solidarnost”, napisali su.

Protest rudara ispred Vlade FBiH počeo je u 11 sati, a traje još uvijek. Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji su organizatori današnjeg protesta, utvrdili su listu zahtjeva koje žele postići za radnike.

Rudari traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

Također, jutros su rudari u sedam rudnika koncerna Elektroprivrede BiH donijeli odluku o pokretanju radničkog neposluha prekidom proizvodnje i na taj način također iskazuju svoj protest protiv jednostranih odluka nadležnih.

 

Nas su zvali i dolazimo. Pred Vladom FBiH ima dovoljno mjesta. Hajdemo sutra svi! #solidarnost ⚒

Posted by Dubioza kolektiv on Tuesday, November 23, 2021

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79