Dug je zao drug: Nova ekstremna zaduženja od 951 milion maraka

Republika Srpska se namjerava ove godine dugoročno zadužiti za 951 milion maraka. Planirana su zaduženja, na domaćem finansijskom tržištu od 141 milion, i međunarodnom od čak 810 miliona maraka. Ovaj iznos nastoji se osigurati uglavnom emisijom obveznica i trezorskih zapisa.

Međutim, to je postalo veoma upitno, jer su sankcije Sjedinjenih Američkih Država nametnute visokim zvaničnicima u Republici Srpskoj, utjecale na smanjen interes investitora za vrijednosne papire iza kojih stoje vlasti u ovom bh. entitetu.

Vlada Republike Srpske nastavila se nesmetano i u ovoj godini zaduživati prodajom hartija od vrijednosti na Banjalučkoj berzi. Doduše u prva četiri mjeseca za 14 miliona zadužila se više nego što je bio plan za cijelu godinu.

Za razliku od domaćeg, kada je riječ o zaduživanju na međunarodnom finansijskom tržištu, tu su stvari znatno komplikovanije za Republiku Srpsku.

– Republika Srpska ne može samostalno da izađe na tržišta kapitala kako je to do sada radila zadužujući se na Londonskoj i Bečkoj berzi. Taj vid zaduživanja u ovom momentu nije moguć za Republiku Srpsku. Niko neće reći otvoreno da je to zbog sankcija već to je rezultat cjelokupnog rada i ponašanja zvaničnika i vlasti RS, kaže Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Iako će do novca na ino finansijskom tržištu biti teže doći, to ne znači da će biti i nemoguće, kažu ekonomisti. Druga stvar je po kojoj cijeni i sa kakvim garancijama. Prilikom izlaska na Bečku berzu Vlada Republike Srpske garantovala je investitorima da u slučaju nevraćanja novca mogu privatizovati bilo koje preduzeće u RS u kojem Vlada ima udio od najmanje 51 odsto vlasništva.

– Ako budemo išli na međunarodno finansijsko tržište moraće postojati garancije poput ovih u Beču i još kad dodate na to 10 posto kamata mislim da neće biti problem prodati obveznice, kaže Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Uprkos pesimističnim prognozama ekonomista, premijer Radovan Višković poručuje da je Republika Srpska svakim danom ekonomski sve stabilnija i jača. Kao primjer navodi prošlu godinu kada se RS za 300 miliona maraka manje zadužila u odnosu na planirani iznos od 1,1 milijardu KM.

– Republika Srpska se zadužila 800 miliona maraka, a vratila kredita po raznoraznim osnovama 1,15 milijardi maraka. Znači da smo iz vlastitih prihoda vratili 350 miliona maraka više nego što smo se zadužili, kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Ako je išta dobro u cijeloj priči, smatraju eksperti, to je da će ograničen pristup tržištu kapitala Vladi Republike Srpske ograničiti njen budžetski deficit i nova zaduživanja. Drugim riječima Vlada RS će morati stegnuti kaiš i dobro voditi računa o svakoj marki kako bi do kraja ispoštovala sve svoje obaveze prema budžetskim korisnicima, kao i kada je riječ o otplati ranijih zaduženja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79