Dugi krvavi trag Arkanovog ubistva: Likvidacija koja već dvije decenije trese srpsko podzemlje

Vijest da je tokom noći na Miljakovocu brutalno likvidran Zoran Uskoković (22), sin poznatnog kriminalca Zorana Uskokovića – Skoleta, čije ime i nosi, ponovo nas je vratilo u surovo vrijeme kriminalnih obračuna iz devedesetih godina prošlog vijeka u Srbiji.

Sa 15 godina učestvovao u grupnom silovanju: Šta o Arkanu piše u ‘evidenciji specijaliziranih izvršilaca’ tajne službe

Pretpostavlja se da je Uskoković mlađi krenuo kriminalnim stopama svoga oca, koji je takođe ubijen u sačekuši u tom dijelu Beograda aprila 2000. godine, tri i po mjeseca nakon ubistva Željka Ražnatovića Arkana.

FOTO: RAS SRBIJA
FOTO: RAS SRBIJA

A upravo je Arkanovo ubistvo otvorilo Pandorinu kutiju užasa koji ostavlja dug krvavi trag u srpskom podezmlju i 20 godina poslije.

Zoran Uskoković Skole je zapravo bio blizak Ražnatovićev saradnik, ali “biznis” i kome će koliki dio kolača pripasti razorio je to prijateljstvo

Skole je, kako se vjerovalo, životom platio to što su ga “zemunci” smatrali jednim od organizatora ubistva Željka Ražnatovića Arkana 15. januara 2000. u hotelu “Interkontinental”. Iako Uskoković nije direktno učestvovao u pucnjavi, glavni akteri ovog zločina – Dobrosav Gavrić, Milan Miki Đuričić i Dragan Nikolić Gagi bili su povezani sa njim. Podsjetimo i to da su u beogradskom hotelu uz Arakana ubijeni i Milenko Mandić i Dragan Garić, dakle radilo se o trostrukom ubistvu.

FOTO: MASANORI JOSIDA/RAS SRBIJA
FOTO: MASANORI JOSIDA/RAS SRBIJA

A kako je sve počelo i koja je uloga Zorana Uskokovića Skoleta?

Da je Skole bio prijatelj sa Arkanom i njegov saradnik, pričao je i sam Uskoković.

Tako je u svojoj posljednjoj ispovijesti, koji je inače dao Blicu nekoliko mjeseci poslije Arkanovog ubistva i pošto se vratio u Srbije iz inostrastva, i sam to potvrdio. Nedugo zatim je ubijen u sačekuši na Vidikovcu, periferiji Beograda.

Skole je u tom intervjuu demantovao da je imao bilo šta sa Arkanovim ubistvom i istakao je da je zbog takvih insinuacija imao problema u privatnom i poslovnom životu. Naglasio je tada i da je prvi izjavio saučešće Arkanovoj udovici – Svetlani Ceci Ražnatović. Osim toga, potvrdio je priče o “zajedničkom biznisu u vezi sa fudbalom” sa Arkanom, što će se kasnije ispostaviti da je i bio okidač za raspad prijateljstva i saradnje, a zatim ubistva i osvete.

– Čitav Beograd zna da smo Arkan i ja imali zajedničke poslove u vezi sa fudbalom, da smo ulagali u dobre igrače, ali da smo sarađivali i u drugim poslovima. Bili smo dobri prijatelji. Nikada nismo razmijenili ružnu riječ, niti dolazili u situaciju da se zbog nečega posvađamo. Kad je Arkan ubijen, zvao sam i Cecu i Mandićevu porodicu da izjavim saučešće. Dao sam umrlice prijateljima. Niko od uhapšenih za ubistvo u istrazi me nije pomenuo – rekao je tada Skole u intervjuu.

Međutim, Arkan i Skole imali su brojnih nesuglasica, a o tome je svjedočio i Dragan Nikolić Gagi, saučesnik u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana.

Okidač za raskol Skole-Arkan – transfer fudbalera Laztića

I Nikolić je imao zajedničke “poslove” sa Arkanom i Skoletom. O tome i kako je sve puklo u biznisu sa domaćim fudbalom otvoreno je govorio u ispovijesti za Kurir. Okidač je bio, kaže – transfer fudbalera Nikole Lazetića u inisotranstvo.

Nikolić u toj izjavi 2017. godine nije skrivao da su u to vrijeme imali zajedničke poslove sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, ali i prijateljski odnos i zajednička druženja na proslavama. Potvrdio je spekulacije da su on, Uskoković i još neke osobe imali udjela u transferu Nikole Lazetića u inostranstvo i da je tako kulminirao već komplikovan odnos sa Arkanom u tom poslu.

– Trebalo je da imamo pola od transfera. Takođe, ja i Skole bili smo ortaci u polovini transfera omladinskog reprezentativca Aleksića u inostranstvo – ispričao je Gagi Nikolić.

Novac, kako tvrdi, nisu dobili. Znao je da Ražnatović, s kojim je u to vrijeme najbliži bio Skole, “ima nezgodnu narav i da će kad-tad doći do problema”.

– Prije toga, sa Željkom Ražnatovićem bili smo u korektnim odnosima, s tim što je Skole bio opčinjen njime toliko da je počeo da ga imitira. U ljeto 1997. sam mu rekao: „Poznavajući Arkana, znam da bliskost s njim mnogo košta“, naročito jer je Skoletu dozvolio da se poziva na njegovo ime. Rekao sam mu tada da će prije ili kasnije doći do svađe. Skole je bio iznenađen, ali još tada sam mu rekao da ću, kada do toga dođe, i tada biti uz njega. Tako je i bilo – ispričao je Nikolić.

Transfer Nikole Lazetića iz Obilića desio se 1998. godine, kad je fudbaler prešao u turski Fenerbahče. Navodno, za taj transfer klubu iz Beograda isplaćeno je šest miliona maraka. O transferu Nikole Lazetića bilo je riječi i na suđenju pripadnicima „zemunskog klana“. Ivana Tulović, tadašnja djevojka Branka Jevtovića Jorge, inače bivša žena Ljubiše Buhe Čumeta, svjedočila je da je prije ubistva Jevtović dobijao prijetnje zbog novca od transfera Lazetića.

Đura Mutavi: “Legija je rekao: ‘Pobijte sve Arkanove ubice!'”

FOTO: DANILOVIC DALIBOR/RAS SRBIJA
FOTO: DANILOVIC DALIBOR/RAS SRBIJA

Koliko god da je Skole pokušao da se “opere” od ubistva Arkana, pa čak i preko medija, samo nekoliko mjeseci od ubistva Ražanatovića i svoje posljednje ispovijesti, Skole je brutalno likvidiran u akciji zemusnkog klana koju je naredio lično Milorad Ulemek Legija.

Samo nekoliko nedjelja poslije likvidacije Ražnatovića u “Interkontinentalu” svi koji su na bilo koji način optuživani za učešće u atentatu ubijani su jedan za drugim, u sačekušama, iz automobila u pokretu. I to, kako je trvdio svjedok saradnik u postupcima za ubistvo premijera Zorana Đinđića i zločine „zemunskog klana“ – po naređenju Legije.

Dosta toga iz strašnog perioda devedesetih i početka 21. vijeka izašlo je na vidjelo kada su prije nekoliko godina progovorili svjedoci saradnici. “Legija je naredio – pobijte sve Arkanove ubice!”, jedan je od šok iskaza Miladina Suvajdžića, poznatijeg kao Đura Mutavi, svjedoka-saradnika.

FOTO: MUP RS
FOTO: MUP RS

On je u svom iskazu u Specijanom sudu direktno optužio bivšeg komandanta JSO da je naredio „zemuncima“ da osvete ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

Suvajdžićevo izjašnjavnaje bilo je dosta konfuzno, prenosili su mediji, a kada ga je sudija Snežana Jovanović zamolila da pojasni ono što je ispričao, on je rekao: “Dušan Spasojević nam je rekao da je Legija naredio osvetu za ubistvo Željka Ražnatovića”.

Šta se Skoletu još stavljalo na dušu

Skole je 1992. godine bio osumnjičen za učešće u ubistvu Branislava Perovića, inspektora Trećeg odjeljenja u kafiću “Bakardi”. Oslobođen je za to, ali je kružila priča da su Dejan Zoraja i Dejan Jakšić za novac preuzeli krivicu.

Povezivan je i sa ubistvima Milorada Vlahovića Vlaje, savjetnika u UKP MUP Srbije i Dragana Simića, načelnika OUPO Savski venac, ali nisu prikupljeni dokazi da bi se našao na optuženičkoj klupi.

Takođe je dovođen u vezu i sa trgovinom narkoticima i prodajom ukradenih automobila, ali i švercom cigareta i nafte.

Kako je ubijen

Uskoković je ubijen 27. aprila 2000. u vatrenom okršaju u beogradskom naselju Vidikovac. Sa njim je poginuo i njegov telohranitelj, policajac Miloš Stevanović.

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

Likvidaciji je prethodila jurnjava automobilima, a na njihov automobil pucano je iz “audija” u pokretu.

Ispaljena je kiša metaka iz kalašnjikova i pištolja i pravo je čudo da niko od prolaznika nije stradao u unakrsnoj vatri pošto se sve odigravalo oko 16 sati.

 

Željko Ražnatović Arkan nije živ


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79