Dugo najavljivano, nikad realizovano: Kada će u TK konačno zaživjeti informatizacija zdravstvenog sistema?

Hitno uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica za osiguranike sa područja Tuzlanskog kantona, jedna je od osamnaest mjera koje namjerava realizirati Vlada Tuzlanskog kantona. Ovaj projekat je jednim dijelom zaživio prije šest, o njemu se pričalo još prije 14 godina, ali nikada nije u potpunosti realiziran. A značio bi mnogo, i građanima, ali i zdravstvenim radnicima.

Naručivanje za zdravstveni pregled kod ljekara, čekanje na termine za razne dijagnostičke procedure, redovi za recepte za lijekove, stalni odlasci i dolasci u zdravstvene ustanove i u situacijama kada je to iz određenog razloga suvišno, uskoro idu u zaborav. Već u junu svi zdravstveni osiguranici sa područja Tuzlanskog kantona trebali bi imati elektronski zdravstveni karton i knjižice, čime će ostvariti i pravo na elektronski recept.

”Put je bio trnovit. Zaista smo bili izloženi nekim pritiscima određenih grupacija i nekim žalbama koje su bile od samog početka neosnovane”, kaže nam Denis Husić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Većina domova zdravlja na području Tuzlanskog kantona počela je ili već ranije realizirala pripremne radnje da bi početak procesa informatizacije protekao bez problema.

”Znači, sve službe koje će biti dodatno uvezane su osposobljene, sa informaciono komunikacionom opremom i naše osoblje je uglavnom osposobljeno za rad na računarima”, rekao nam je Adnan Hajdarbegović, šef tehničke službe Doma zdravlja Živinice.

Trenutno se provodi niz mjera i aktivnosti da bi sistem informatizacije zdravstva s pravne strane poprimio zakonski okvir, što do sada nije bio slučaj, kada je počinjao ovaj proces. Kolegij Vlade već je usvojio Pravilnik o vođenju medicinske dokumentacije koji definiše određene stavke.

”Kako to u suštini treba da izgleda elektronski karton, uputnica i sve ostalo što podrazumijeva integrisani informacioni zdravstveni sistem i nakon toga nam još ostaje da donesemo uredbu o ortopedskim pomagalima”, smatra dr. Dajana Čolić, ministirca zdravstva TK.

No, tu nije kraj obavezama MInistrastva zdravstva iz kojeg ističu nadu, da će cjelokupan projekat do zacrtanog roka, odnosno, polovinom ove godine biti realiziran.

”Na osnovu rebalansa i Odluke Vlade i Skupštine dužni smo da napravimo još i Prijedlog raspodjele finansijskih sredstava za nabavku jednog dijela hardverske opreme za javne zdravstvene ustanove na području Tuzlanskog kantona i da zaokružimo taj dio”, dodaje dr. Dajana Čolić.

Vrijednost projekta uvođenja integrisanog informatičkog sistema na području Tuzlanskog kantona je oko 10 miliona maraka. To će sigurno, osim svega nabrojanog donijeti i određene uštede. Tako je naprimjer informatizacijom zdravstva Kanton Sarajevo za nepunih godinu dana, uštedio pet miliona maraka samo na lijekovima, budući da je informatizacijom uvedena i kontrola u propisivačkoj praksi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79