Dugovanja za vodu iznose preko 65 miliona KM: Evo koliko je potrošača ViK skinuo sa mreže

Prošlu godinu u ovom preduzeću ocijenili su vrlo uspješnom sa stanovišta svih aktivnosti koje su se odvijale unutar preduzeća, kako po pitanju osiguranja kontinuiranog vodosnabdijevanja i odvodnje vode, tako i po pitanju finansijske i operativne stabilizacije

Obnova vodovodne i kanalizacione mreže, upravljanje raspoloživim količinama vode s ciljem da se održi uredno snabdijevanje vodom svih korisnika koji su priključeni na vodovodnu mrežu i nastavak aktivnosti na realizaciji projekta smanjenja gubitaka vode samo su neke od aktivnosti koje će biti u fokusu KJKP Vodovod i kanalizacija u ovoj godini. Osim ovih, aktivnosti će, kako navode iz ovog preduzeća, biti usmjerene i na revitalizaciju pumpnih stanica i zamjenu pumpnih agregata, sanaciju i rekonstrukciju ugroženih vodovodnih objekata, piše Oslobodjenje.ba.

 

Vodozaštitna zona

Radit će se i na realizaciji planiranih aktivnosti na osiguranju vodovodnih objekata i vodozaštitnih zona.

 

– Plan preduzeća je da se zadrži dostignuti 24-satni nivo vodosnabdijevanja uz nastavak radova na smanjenju neprihodovane vode. S tim ciljem definisali smo niz projekata koje bismo trebali realizovati, ali za koje, nažalost, nismo u mogućnosti sami obezbijediti sredstva. Vladi KS-a smo još prije izrade budžeta uputili zahtjeve za njihovo finansiranje, jer iz tekućih prihoda to još nismo u mogućnosti sami da realizujemo. Naime, postojeća cijena vodosnabdijevanja i odvodnje vode, u koju nije uključena cijena prečišćavanja otpadnih voda, čiji troškovi iz godine u godinu rastu bez adekvatne cijene ili subvencioniranja od Vlade KS-a, nije dovoljna ni za održivost preduzeća, a kamoli za održivo poslovanje, ističu u ViK-u.

 

Osim toga, ViK će kao i do sada nastaviti aktivnosti na naplati potraživanja za vodu intenziviranjem aktivnosti na isključenju potrošača koji imaju dugovanja za usluge vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda. Kako su naveli, ukupna dugovanja potrošača za isporučenu vodu u 2018. iznose 826.160 KM, a dugovanja po osnovu ispostavljenih računa za isporučenu vodu od 1997. do 2018. su 65.369.689 KM.

 

– U 2018. tuženo je 44.327 potrošača, a iznos utuženog dugovanja je 3.752.697 KM. Preduzeće svakodnevno isključuje potrošače iz svih kategorija koji imaju dugovanja po osnovu isporučene vode i odvodnje otpadnih voda. U 2018. isključena su 303 potrošača iz sistema vodosnabdijevanja. Procenat tekuće naplate iznosi 88 posto, rekli su u ViK-u, napominjući da se stopa tekuće naplate povećava svake godine, kao i naplata ukupnih potraživanja za isporučenu vodu i odvodnju otpadnih voda.

Prošlu godinu u ovom preduzeću ocijenili su vrlo uspješnom sa stanovišta svih aktivnosti koje su se odvijale unutar preduzeća, kako po pitanju osiguranja kontinuiranog vodosnabdijevanja i odvodnje vode, tako i po pitanju finansijske i operativne stabilizacije.

Redukcije

– Zahvaljujući podršci Vlade KS-a, ali i naporima uprave preduzeća, nakon niza godina smo zaustavili trend rasta procenta neprihodovane vode i smanjili ga za preko pet posto u odnosu na prethodni period. Rezultat je to svih aktivnosti koje smo poduzimali i provodili u sklopu unapređenja upravljanja vodovodnim sistemom, kao i u okviru projekta detekcije curenja i smanjenja neprihodovane vode, tzv. NRW projekta. Uspjeli smo ne samo zadržati kontinuirani nivo vodosnabdijevanja već i smanjiti ukupnu proizvodnju na godišnjem nivou, u odnosu na 2017, kada su zabilježene dnevne i noćne redukcije, zaključili su u ViK-u.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79