“Duh iz Kijeva” objavio selfie: Zdravo okupatoru, letim po tvoju dušu!

 

U februaru se društvenim mrežama proširila priča o “Duhu iz Kijeva” pilotu ukrajinskog borbenog aviona koji uništava ruske avione i helikoptere, a sada se pojavio i njegov selfie.

Ukrajinske zračne snage su objavile fotografiju navodnog “Duha iz Ukrajine”, koju je pilot napravio u kokpitu svog borbenog aviona tokom leta, a uz fotografiju je i poruka.

“Zdravo okupatoru, letim po tvoju dušu”, stoji u opisu fotografije.

Pilot se fotografisao u avionu MiG-29 koji je dizajniran u nekadašnjem SSSR-u. Riječ je o avionu koji je proizveden sedamdesetih godina prošlog stoljeća s ciljem da bude superioran u zraku.

Mnogi od ovih borbenih aviona su pripremljeni tako da budu multifunkcionalni te da mogu obavljati različite operacije, a često su opremljeni zrak-zemlja projektilima i preciznim naoružanjem. Najnoviji modeli imaju poboljšane motore i povećan kapacitet rezervoara goriva, a dobili su i mogućnost punjenja goriva u zraku tokom leta,

Na fotografiji pilota se lice ne vidi zbog kacige i vizira, kao i zbog zamagljenosti usljed disanja.

Uprkos pričama, zasad nije poznato da li je “Duh iz Kijeva” stvaran ili je samo izmišljen kao ratna propaganda. No, jedno je sigurno, priča je veoma popularna, a “Duh iz Kijeva” se smatra “herojem” i “anđelom”. Ukrajinski zvaničnici ga nazivaju i “asom”, što je “titula” koju pilot dobije nakon što obori najmanje pet neprijateljskih aviona.

“Duh iz Kijeva” je navodno prvog dana ruske invazije na Ukrajinu oborio šest ruskih aviona, a prema glasinama, taj broj je danas mnogo veći.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79