Duraković: Javno se rukujem sa Dodikom, privatno ga prezirem

Duraković: Javno se rukujem sa Dodikom, privatno ga prezirem


Izjavom potpredsjednika Republike Srpske, Ćamila Durakovića, na televiziji Fejs sinoć je stvoren prilično zanimljiv politički kontekst. Duraković je iznio svoje mišljenje o trenutnom političkom položaju Milorada Dodika, lidera Republike Srpske, te njegovu percepciju kako se stvari odvijaju u entitetu i BiH uopšte.

Duraković smatra da su protesti u Republici Srpskoj bili neuspješni i da su dodatno oslabili Dodikov politički položaj. On ističe da su prosječni građani Republike Srpske svjesni ustavnog okvira BiH i da su protesti bili neefikasni jer se Dodik pokušavao sakriti iza naroda. Duraković također tvrdi da su nacionalističke politike izgubile podršku i da je Dodikova popularnost opadala.

Potpredsjednik Republike Srpske smatra da Dodik nije uspio izgraditi državu i da bi se, da je to pokušao, pretvorio u diktatora. Duraković također navodi da su opštine u Republici Srpskoj suočene s problemima i da je veći dio društva na margini socijalne egzistencije.

– Dodik da vodi državu, prerastao bi u diktatora. Ljudi su prezasićeni šuplje priče. Umorni su. Srbima u Republici Srpskoj je smješnije da će se Republika Srspka otcijepiti, nego Bošnjaku u Federaciji. Svjesni su da je sve drugo propasti. Srbi ne vjeruju Dodiku. Dodik ne vjeruje ni sam sebi. Dodik je u problemu. Frustriran je. Republika Srpska nije Miloradova očevina. Opštine u Republici Srpskoj su u problemima. Dodik je Srbe doveo na marginu socijalne egzistencije. Čitavo društvo vuče sa sobom, da bi se suprotstvio Zapadu.

S obzirom na njegove izjave, Ćamil Duraković također se osvrnuo na Dodikovu prijetnju hapšenjem Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH, ukoliko posjeti teritorij Republike Srpske. Sve u svemu, Duraković izražava svoje nezadovoljstvo Dodikovom politikom i stajalištem prema aktuelnim političkim pitanjima u BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija