Duraković o ideji SDP BiH: Srebrenici i povratnicima u RS je potreban zajednički blok

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica i nekadašnji načelnik te općine Ćamil Duraković u potpunosti podržava inicijativu Socijaldemokratske partije BiH o okupljanju probosanskog odnosno građanskog bloka u Republici Srpskoj. On je podsjetio da je slična ideja bila 2012. godine i da takav put nema alternativu.

“Jedini put da Bošnjaci i povratnici i Hrvati i svi drugi građani koji su diskrimisani u ovom entitetu ostvare svoja veća prava kroz legitimne zastupnike unutar institucija ovog entiteta, jedini suštinski i istinski i prijateljski pristup povratnicima je upravo ideja koju je sada plasirala SDP BiH. Vidim da je prva u podršku tome stala SDA. Svi oni koji smatraju da to ne bi trebali raditi sigurno nisu prijatelji povratnika i građana koji su se vratili na područje entiteta RS”, kaže Duraković za Patriju.

Nada se da će i ostali probosanski patrioti i probosanski politički blok razumjeti da je jedini put da popravljamo statusno pravo ili status Bošnjaka povratnika i drugih upravo to njihovo zajedništvo.

“Pozdravljam ovu inicijativu i nadam se da će je zastupati i iznijeti do kraja do izbora 2022. godine”, kaže Duraković.

Podsjeća da se 2012. godine pokazalo da zajednički nastup probosanskog političkog bloka može polučiti rezultate.

“Nakon 2012. godine, nakon inicijative ‘Glasat ću za Srebrenicu’ osnovan je Prvi mart kao jedan projekat koji je imao perspektivu ali nažalost upravo političke stranke koje su imale rezervu prema Prvom martu kao projektu i ideji počele su to na neki način rušiti. Nakon 2014. godine rezultate koje je inicijativom Prvog marta ostvario probosanski blok u entitetu RS bili su bolji od ranijih izbornih ciklusa. Nikada nismo uspjeli u toj priči da dobijemo apsolutnu zajedničku priču u smislu dvije najveće probosanske stranke SDP BiH i SDA. Uglavnom su to bile neke parcijalne koalicije gdje se s jedne strane ljevica na neki način ujedini, a s druge strane centar i desnica”, kazao je Duraković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79