Duraković odgovorio Dodiku: Nisi nama ti dao mandate, nećeš nas ni disciplinovati da mijenjamo stav o genocidu

Predsjednik Skupštine Srebrenice Ćamil Duraković za Faktor je prokomentarisao najavu, bolje rečeno prijetnju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, izrečenu danas u Banjoj Luci da će pokrenuti njegovu smjenu nakon ljetne pauze.

Milorad Dodik najavio da će smijeniti Ćamila Durakovića jer je prijavio novinara koji negira genocid

Kao razlog Dodik je naveo to što je Duraković prijavio novinara RTRS-a Branimira Đuričića kao negatora genocida u Srebrenici, što mu omogućava Krivični zakon Bosne i Hercegovine.

– Niti je Ćamil niti bilo koji drugi Bošnjak u općinskim organima Srebrenice produkt politike Dodika i njegovog SNSD-a. Mi smo produkt bošnjačke politike, nama je bošnjački narod dao mandate. Da se zna, nismo mi ni u kakvoj koaliciji sa srpskim strankama u Srebrenici. Jednostavno, konzumiramo dio vlasti koji nam je dao narod.

A to što se tiče najavljene smjene, po Statutu Općine Srebrenice iz istog naroda ne mogu biti načelnik i predsjednik Skupštine. Znači, ako Dodik misli disciplinovati Ćamila ili nekog drugog Bošnjaka da mijenja mišljenje o genocidu, ne prijavljuje negatore, to je suludo. Bošnjaci nikada neće pristati na to – kaže Duraković.

Ističe kako je na sceni političko nasilje.

– Nama krivični zakon BiH omugućava da prijavljujemo negatore genocida i to ćemo nastaviti činiti. Oblikom klasičnog političkog nasilja Dodik želi istisnuti Bošnjake iz vlasti. Mora se znati da su sve probosanske snage stale iza moje kandidature, bio sam jedini prijedlog. Ušli smo u vlast samo u želji da deblokiramo Srebrenicu, ali ne drage volje, zbog čega su nam neki i zamjerali – ističe Duraković.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79