Durakovićeva smjena mogla bi dovesti do blokade vlasti u Srebrenici

Ne smiruju se strasti na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, nakon odluke Valentina Inzka o nametanju Zakona o zabrani negiranja genocida. Ćamil Duraković bi uskoro mogao biti smijenjen s pozicije predsjednika Skupštine općine Srebrenica.

Službeni zahtjev za njegovu smjenu podnijela je skupina srpskih odbornika predvođena SNSD-om, čiji je lider Milorad Dodik koncem prošloga mjeseca najavio Durakovićevu smjenu. U tome ih podržava i opozicioni SDS.

“Sve je ovo pokrenuo neko drugi s viših nivoa, mi smo na lokalnom nivou neko ko ima obavezu slušati i više organe vlasti. Predsjednik Dodik je neko ko je najrelevantniji za zastupanje, daje naredbe i smjernice u kom smjeru treba da djelujemo”, kaže Dragić Glišić, predsjednik kluba SNSD-a u Skupštini opštine Srebrenica.

“Istupa tako da dovodi u pitanje RS. Čak je bio i u incijativama za poseban status Srebrenice itd.”, navodi Momčilo Cvjetinović, odbornik SDS-a u Skupštini opštine Srebrenica.

Razlozi za opoziv Durakovića su navodno uzastopno kršenje Ustava RS-a, negiranje RS-a i omalovažavanje funkcionera Milorada Dodika i Nenada Stevandića. Duraković, a i Koalicija „Moja adresa Srebrenica“ smatraju da su razlozi besmisleni i neutemeljeni te da iza svega stoje upravo Dodik i Stevandić.

“Predsjednik Skupštine ima obavezu da radi u skladu s poslovnikom, statutom i zakonima. Nigdje to nisam prekršio. Očito je ovo politička samovolja“, ocjenjuje Duraković.

“Ovo je klasično političko nasilje koje se provodi pod palicom Dodika i njegovih satelita ovdje u Srebrenici, koji ne razmišljaju svojom glavom nego glavom Dodika i Stevandića”, kaže Zulfo Salihović, predsjednik Kluba Koalicije „Moja adresa Srebrenica“.

Durakovićeva smjena mogla bi rezultirati blokadom u funkcionisanju lokalne vlasti.

“Za dva mjeseca ući u blokadu vlasti jer, kako sada stvari stoje, drugog kandidata neće biti. Ova pozicija po zakonu je bošnjačka i samo će Bošnjaci biti legitimni da delegiraju osobu na tu poziciju. Ono što je važno za nas je da smo zajedno, da smo čvrsti”, ističe Duraković.

“Smatramo da je Ćamil Duraković jedini i trenutno najprihvatljiviji kandidat za nas Bošnjake”, poručuje Salihović.

Cvjetinović smatra da neće biti bokade lokalne vlasti je, kako kaže, „to neće dozvoliti nijedan odbornik”.

“Ako ne bude drugi kandidat nismo za to da se u tom pravcu ide, ali o tome ćemo na nivou političkih partija i na nivou republike”, navodi Glišić.

Politička kriza bi mogla dovesti do formiranja nove skupštinske većine bez SNSD-a.

“Ubijeđen sam da ćemo napraviti novu skupštinsku većinu bez SNSD-a“, smatra Salihović.

“Moguće je da će se dešavati promjena skupštinske većine”, kaže Glišić.

Zanimljivo je da su Durakovićevu smjenu zatražili Miloš Milovanović, koji se nalazi na spisku Vlade RS-a odgovornih za genocid u Srebrenici, i Momčilo Cvjetinović, bivši član Ratnog predsjedništva Opštine Srebrenica kojeg je 14. jula 1995. godine imenovao osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić. Predsjednik ratnog predsjedništva bio je, također, osuđeni ratni zločinac Miroslav Deronjić.

“Bio sam član ratnog predsjedništva Srebrenice i ponosim se s time. Eno ti SIPA, Tužilaštvo, njima se obrati”, poručuje Cvjetinović.

Cvjetinović je danas i direktor Srednjoškolskog centra u Srebrenici. Zbog političke krize problemi građana su u drugom plan. Vlast se ne bavi saniranjem višemilionskog deficita u opštinskom budžetu i sve većim problemima u snabdijevanju građana pitkom vodom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79