Duško Kornjača: Jedna grupa je iz revolta pobila 40 muslimana, to je strašan zločin, ali ja nemam veze sa njim

Duško Kornjača, odbjegli ratni zločinac koji danas živi i radi u Novom Sadu u fokus javnosti dospio je protekle sedmice kada mu je na vrata pokucao novinar Istrage Avdo Avdić.

Nakon kraćeg razgovora na pragu Kornjačinog stana, novinar Avdo Avdić je napadnut i razgovor sa Kornjačom nije obavljen. Osim onog dijela, suprotnog svakoj logici, pravu i pravdi, gdje je Kornjača našem novinaru rekao “Nisam ja u bjekstvu”. A činjenice kažu drugačije.

Interpol ga traži, bh. novinari ga pronašli: Optuženik za ratne zločine Duško Kornjača slobodno živi u Novom Sadu

Kornjača je već dugi niz godina nedostupan domaćem pravosuđu, a prema podacima optužnici Suda BiH, Kornjača se tereti za zločin protiv čovječnosti.

– Optužnica tereti optuženog Duška Kornjaču. U period od sredine aprila 1992. do kraja juna 1992. godine na području općine Čajniče, u okviru širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane i Policijske stanice srpske opštine Čajniče, kao predsjednik Kriznog štaba, kasnije komandant ratnog štaba Srpske opštine Čajniče te predsjednik Skupštine opštine i ministar odbrane u Vladi Srpske autonomne teritorije Hercegovina, kao svjestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz općine Čajniče, navodi se u optužnici protiv Duška Kornjače.

U maju 1992. u Mostinu pokraj Čajniča ubijena su 42 Bošnjaka. Na licu mjesta nalazila se i novinarka jedne novosadske televizije, koja je intervjuisala Duška Kornjaču, koji je tada rekao kako su “muslimani zverski pobili muslimane”.

Na pitanje novinarke zašto su “muslimani ubijali muslimane”, Kornjača je tada rekao da je riječ o “ubijanju svjedoka nekih djela”.

– Vjerovatno su u njima prepoznali te neke koji su sarađivali s njima i bojali su se da ne otkriju te neke namjere za druga dejstva. I zato su željeli da ih, drugim riječima, uklone sa lica zemlje da ne bi postojali svjedoci njihovih djela koja su počinili, govorio je tada Kornjača.

Nakon 29 godina od stravičnog zločina, čini se da je Kornjača sada promijenio priču. U razgovoru za Srnu je rekao kako zbog tog zločina nosi tugu na duši, ali se ipak ne osjeća krivim.

Priznao je Kornjača i da su srpski vojnici ubili 42 Bošnjaka u Mostini, nakon 29 godina više ne govori da su “muslimani zverski pobili muslimane”.

Danas, Duško Kornjača tvrdi da je taj zločin počinila grupa iz revolta.

Prema njegovim riječima “na prevaru je ubijen Veljo Tanasković, koji je u to vrijeme bio komandant pratećeg voda”.

Tada je, prema Kornjačinim riječima, jedna grupa “iz revolta pobila 40 muslimana, o čemu se, kako kaže, sve zna, pa i imena izvršilaca, od kojih je jedan kasnije stao na minu i poginuo”.

– Postoje svjedoci i sve to ima u Sudu BiH. Međutim, to njima nije dovoljno. Oni koriste svaki detalj da bi mene povezali i optužili da sam direktni nalogodavac. Tada jeste počinjen strašan zločin, ali ja nemam nikakve veze sa njim. Uprkos tome, nosim tugu na duši zbog toga što se desilo, baš kao i 99 odsto Srba u Čajniču, poručuje odbjegli ratni zločinac.

U svom intervjuu pranja savjesti, Kornjača nadalje spominje kako mu Sud BiH samo pakuje odgovornost za razne zločine, uvjeren je da “90% muslimana iz Čajniča protiv njega nema ništa”.

Kaže sve je to želja da se prikaže da su “Srbi počeli rat iako su muslimani ubili srpskog svata i počinili druge stvari koje su izazvale rat, a odustali su i od Kutiljerovog mirovnog sporazuma”, ističe Kornjača.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79