Dva dana sam plaćala harač iznajmljivaču ležaljki, a kad sam mu rekla da nema pravo zauzeti cijelu plažu, odbrusio mi je da sam sirotinja i da više ne dolazim!

Varaždinka Ružica Špoljarić (30) posljednjih pet godina živi i radi u Njemačkoj i već se poprilično naviknula na život u uređenoj zemlji u kojoj vladaju red i jasna pravila. Ipak, ljetovanju na plavom Jadranu u društvu obitelji teško je odoljeti.

Kad je, kaže, prije nekoliko mjeseci tražila turistički smještaj na Makarskoj rivijeri, jedina dva uvjeta su joj bila: blizina plaže i hladovina.

– Ništa me drugo nije zanimalo. Na put sam išla s majkom, suprugom i bebom od godinu i pol dana tako da me zaista ništa više od plaže s prirodnom hladovinom nije zanimalo. Gospođa iz Tučepa kod koje smo unajmili apartman nam je ponudila smještaj baš u blizini takve plaže. Na žalost, naše ljetovanje ćemo prekinuti ranije nego smo to planirali i to zato što sam jutros grubo verbalno napadnuta od strane iznajmljivača ležaljki na plaži. Više se jednostavno ne osjećam ugodno u ovom inače prekrasnom mjestu- kazala nam je Ružica.

Svoju je frustraciju podijelila i na društvenim mrežama pa se suočila s činjenicom da puno kupača na Jadranu trpe iste ovakve neugodnosti, ali su se već naviknuli na njih. Ona, međutim, ne pristaje na šutnju i želi javno progovoriti o uzurpaciji pomorskog dobra. Što ju je zapravo tako naljutilo da je odlučila spakirati kufere i prekinuti ljetovanje?

– Danas sam u Tučepima bila napadnuta od strane iznajmljivača ležaljki; svašta mi je čovjek izgovorio samo zato što sam ga upozorila da nema pravo cijelu hladovinu zauzeti svojim ležaljkama. Dakle, dođem na plažu s bebom u sedam ujutro i nemam kamo staviti ručnik jer je sve zauzeo, a nigdje kupača na plaži.

Prethodna dva dana sam mu plaćala ležaljke, po 50 kuna za svaku, ali onda sam proučila zakone i ustanovila da nema pravo na taj način svojatati plažu. Kad sam mu to dala na znanje, kazao mi je da je on hrvatski državljanin i da ima koncesiju i da on to smije. Poručio mi je da, ako mi ne odgovara, idem iz Tučepa i da je bolje da se nikad više ne vidimo- sva uzrujana nam prepričava gošća iz Varaždina.

Ni tu, tvrdi, iznajmljivač nije stao s uvredama, nego joj je bahato ponudio 50 kuna za kavu govoreći da joj je da je sirotinja i da više ne dolazi na njegovo more?!

– Nikad više neću doći u Tučepe! Stvarno mi je žao, jer je mjesto lijepo, restorani uopće nisu preskupi, ali zbog ovakvih bezobraznih ljudi, mještani će izgubiti goste. Baš smo računali kako bi četveročlana obitelj, koja je tamo na ljetovanju desetak dana, za najam ležaljki na plaži trebala plaćati više nego za smještaj, ali čak i nije stvar u novcu nego u principu- ističe naša sugovornica.

Dr.sc. Ivo Mravičić, direktor Ureda TZ Općine Tučepi, već je od mještana bio čuo za ovaj incident kad smo ga nazvali.

– To je sramota za naše mjesto, ali se ne događa samo kod nas. Cijela je Jadranska obala otišla kvragu s tim ležaljkama… Meni je žao svakoga našega gosta kojemu se takvo što dogodi. Osuđujem takvo ponašanje i apeliram na Županiju da nešto poduzme po pitanju kontrole korištenja koncesijskih odobrenja – kazao nam je Mravičić.

Pokušali smo dobiti i komentar općinskog načelnika Ante Čobrnića, ali nam je ostao nedostupan, ali smo zato uspjeli dobiti kapetana Branka Kundiha, stručnjaka za pomorsko dobro i urednika stručnog portala Hrvatsko pomorsko dobro.

– Nered na našoj obali vlada posljednjih 25 godina, a trećina državnog teritorija je pomorsko dobro. Ovo su sve pojedinačni akti nereda koji vlada i koji se mora suzbiti s najviših instanci- istaknuo je Kundih za SlobodnuDalmaciju

A dok se to ne napravi, bit ćemo slobodni podsjetiti kako vam nitko ne može zabraniti besplatan pristup plaži!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79