Dva kandidata porijeklom iz BiH ulaze u Bundestag: Adis Ahmetović pravit će društvo Jasmini Hotstert

Adis Ahmetović, mladi njemački političar porijeklom iz Bosne i Hercegovine, izabran je za poslanika u njemačkom parlamentu – Bundestagu.

To znači da će u ovom sazivu Bundestaga biti dvoje Bosanaca i Hercegovaca, jer je u parlament ušla i Jasmina Hotstert (rođena Pašić).

Ahmetović je objavio radosnu vijest na društvenim mrežama.

“Gotovo je. Ovo je nevjerojatno! Zahvaljujem vam svima!”, napisao je večeras SPD-ovac Ahmetović na Instagramu i Facebooku, gdje je već primio ogroman broj čestitki kako naših građana, tako i Nijemaca.

Ahmetović je rođen u Njemačkoj. No, njegovi roditelji su iz Bosne i Hercegovine i ranije je za medije govorio o tome da je vezan za našu zemlju.

Vijest o tome da je Ahmetović ušao u Bundestag objavio je i list “Hannoversche Allgemeine”.

Adis Ahmetović, desna je ruka premijera pokrajine Niedersachsen. Iako mlad, ima iskustva u politici. Već sa 15 petnaest godina, počeo je organiziranjem protesta, zastupanjem učenika kao glasnogovornik, a zatim se učlanio u SPD.

Na početku je to bilo posmatranje i upoznavanje sa strukturama i procesima unutar stranke, u sklopu Jusos – organizacije mladih SPD-a. Sa 17 godina Adis je postao zamjenik predsjednika ove omladinske organizacije SDP-a za regiju Hannover, po članstvu najveću u Njemačkoj, promovira stranku i dovodi mnogo mladih ljudi koji prije i nisu imali dodira sa politikom.

Vremenom je postao prepoznatljiv u okruženju i među socijaldemokratama. Adisov energični pristup brzo je primjetio i Stephan Weil, pokrajinski premijer koji ga dovodi u svoj ured piše Klix.

 

Članica njemačkog SPD-a Jasmina Hotstert, koja je bosanskog porijekla (rođena u Sarajevu), sigurno ulazi u njemački parlament – Bundestag.

Ova informacija potvrđena je za Klix.ba iz ureda njemačkog političara hrvatskog porijekla Josipa Juratovića.

“Jasmina Hotstert sigurno ulazi u Bundestag kao i gospodin Juratović”, kratko nam je rekla Juratovićeva glasnogovornica Katarina Pejić.

  Banjalučanin pokušao uvući maloljetnicu u auto

Jasmina Hostert rođena je kao Jasmina Pašić 1982. godine u Sarajevu.

Tokom agresije na BiH, u oktobru 1992. godine ranjena je u padu granate na Sarajevo, prilikom čega je ostala bez ruke.

Zbog infekcije rane hitno je prebačena u Njemačku gdje je nastavila školovanje i život.

Bila je smještena kod penzionisane učiteljice Marije Hostert koja ju je usvojila kada je napunila 18 godina.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79