Dva miliona ljudi izbjeglo iz Ukrajine, djeca bez roditelja najugroženija

epa09808488 People fleeing Ukraine pass the border in Tudora Village, Moldova, 07 March 2022. According to the Ministry of Internal Affairs, Moldova received more than 402,572 Ukrainians fleeing into the country so far following Russia's military invasion in Ukraine. According to the United Nations (UN), at least 1.5 million people have fled Ukraine to neighboring countries since the beginning of Russia's invasion on 24 February. EPA-EFE/DUMITRU DORU

Izvršna direktorica UN-ove agencije za djecu (UNICEF) Catherine Russell i visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi pozvali su zemlje koje primaju raseljene Ukrajince da djecu i mlade među njima odmah identificiraju i registriraju.

– Djeca bez roditeljske zaštite izložena su povećanom riziku od nasilja, zlostavljanja i iskorištavanja. Kada se ta djeca presele preko granica, rizici se višestruko povećavaju. Rizik od trgovine također raste u vanrednim okolnostima – upozorili su iz UN-a.

Visoki komesar UN za izbjeglice Filippo Grandi izjavio je da se danas ili sutra očekuje da će biti pređen broj od dva miliona ukrajinskih izbjeglica koji bježe od ruske invazije.

“Mislim da ćemo danas ili najkasnije sutra, preći granicu od dva miliona izbjeglica”, rekao je Grandi na konferenciji za novinare u Oslu. Visoki zvaničnik UN je to rekao poslije posjete Rumuniji, Moldaviji i Poljskoj, koje se graniče sa Ukrajinom i prihvataju izbjeglice.

Grandi je podsjetio da su “ratovi na Balkanu, u BiH i na Kosovu”, također izazvali ogromne prilive izbjeglica “oko dva ili tri miliona, ali u periodu od osam godina”. Dodao je da je gotovo dva miliona ukrajinskih izbjeglica pobjeglo za manji period, od 24. februara kada je počela ruska invazija.

Poslije nekoliko neuspješnih pokušaja, Rusija je obećala da će danas otvoriti humanitarne koridore kako bi omogućila hiljadama civila da pobjegnu iz nekoliko ukrajinskih gradova.

Stotine hiljada djece su među izbjeglicama, među kojima i mnoga koja su bez pratnje ili koja su odvojena od roditelja ili članova porodice.

Šefovi UN-ovih agencija rekli su da bi zemlje trebale ponuditi sigurne prostore za djecu i porodice odmah nakon što prijeđu granice te da bi ti prostori trebali biti povezani s nacionalnim sistemom zaštite djece.

S obzirom na trenutnu situaciju, potrebno je proširiti i kapacitete hitne pomoći, dodali su, a trebalo bi uspostaviti i provjerene skrbnike zajedno s drugim službama koje su ključne za zaštitu djece, kao i mehanizme za traženje i spajanje porodica.

– Djeci koja su raseljena preko granica bez svojih porodica, privremeni udomitelji ili druga skrb u zajednici kroz državni sistem nudi veoma potrebnu zaštitu. Usvajanja djece se ne smije događati tokom ili odmah nakon hitnih slučajeva nego je potrebno poduzeti sve napore da se djeca ponovno spoje s njihovim porodicama, kada je to moguće, ako je to ponovno ujedinjenje u njihovom najboljem interesu – naveli su iz UN-a.

U međuvremenu, gotovo 100.000 djece u Ukrajini, polovina njih s invaliditetom, živi u institucijama za socijalnu skrb i internatima. Mnoga od ove djece imaju žive rođake ili zakonske skrbnike.

S izvještajima o institucijama koje žele premjestiti djecu na sigurno u susjedne zemlje ili šire, šefovi UN-ovih agencija naglasili su kritičnu potrebu da se osigura poduzimanje mjera u najboljem interesu djece i da su njihovi roditelji ili druge osobe odgovorne za njih dale pristanak.

Evakuacija djece u institucijama u Ukrajini mora se obaviti u skladu s uputama nacionalnih vlasti, dodali su, a sva kretanja preko granica moraju se odmah prijaviti nadležnim tijelima u zemlji i susjednim državama. Djecu bi također trebalo evakuirati s njihovim identifikacijskim dokumentima, koliko god je to moguće.

Iako su izrazili zahvalnost za solidarnost i spremnost koju su zemlje pokazale, dužnosnici UN-a istaknuli su da su djeca bez pratnje i razdvojena djeca posebno ranjiva zbog čega njihove neposredne potrebe i sigurnost moraju biti prioritet.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79