Dva muškarca uzimali novac za zaposlenje u Graničnoj policiji BiH

U nedavnoj sudskoj presudi u Bosni i Hercegovini, policijski službenici Rejhan Raković i Kenit Čakić osuđeni su zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i primanja dara i drugih oblika koristi. Državni sud BiH donio je ovu odluku nakon što su Raković i Čakić priznali svoju krivicu u okviru sporazuma s Tužilaštvom BiH.

Prema presudi, Rejhan Raković osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, dok je Kenit Čakić dobio kaznu od godinu dana zatvora za ista krivična djela. Osim zatvorskih kazni, Čakić je također kažnjen novčanom kaznom od hiljadu konvertibilnih maraka.

Tokom izricanja presude, sutkinja Sena Uzunović napomenula je da se vrijeme provedeno u pritvoru uračunava u kaznu. Rakoviću je uračunato vrijeme od septembra 2021. do februara 2022. godine, dok je Čakiću uračunato vrijeme od septembra 2021. do marta 2022. godine.

Pored zatvorskih kazni i novčane sankcije, Raković je suočio i s mjerom sigurnosti koja podrazumijeva “zabranu vršenja djelatnosti” u trajanju od pet godina. Važno je napomenuti da se ovo vrijeme ne uračunava u kaznu provedenu u zatvoru, što znači da će nakon izlaska iz zatvora morati poštovati ovu mjeru sigurnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79