Dvadeset godina kasnije: Stotine hiljada mrtvih u Afganistanu i talibani ponovo na vlasti

Prema procjenama Brown Univerziteta iz aprila ove godine u Afganistanu je za otprilike 20 godina poginulo skoro 120.000 afganistanskih vojnika i civila.

Pored afganistanskih ogromnih gubitaka, poginulo je i 2.448 američkih vojnika (21.000 ranjenih), 1.144 saveznička vojnika i 3.846 civilnih saradnika ili plaćenika. Stradao je i veliki broj novinara, čak 72, ali i 444 zdravstvena radnika.

Za 20 godina, koliko je trajala američka operacija u Afganistanu i upsostavljanje demokratskog sistema, 2,7 miliona ljudi je izbjeglo, a skoro četiri miliona raseljeno unutar države.

Prema procjeni Brown Univerziteta Amerika je na ratovanje u Afganistanu potrošila više od dva biliona dolara.

Podsjetimo, povlačenje američkih trupa iz Afganistana započeo je Donald Trump. On je smanjio broj vojnika na 2.500, a proces je nastavio novi predsjednik Joe Biden. Sve je počelo Trumpovim insistiranjem na mirovnim pregovorima s talibanima, kada se Trump obavezao da će iz zemlje povući svoju i savezničku vojsku do 1. maja ove godine.

Talibani su se bili obavezali da neće napadati američke položaje te da će pregovarati s vladom u Kabulu, ali da neće dozvoliti djelovanje Al Kaide na njihovoj teritoriji.

Mnogi koji su SAD optuživali za imperijalizam posljednjih 20 godina, navodeći Afganistan kao eklatantan primjer, sada se suočavaju sa činjenicama i vide s kim je trajala borba 20 godina. Talibanski zvaničnici saopćili su kako će uskoro proglasiti uspostavljanje Islamskog Emirata Afganistan na cijeloj teritoriji države. To je sistem vladavine koji su talibani uspostavili u Afganistanu 1996. godine te je on bio aktuelan sve do američke intervencije 2001. godine, kada su talibani izgubili kontrolu nad Kabulom.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79