Dvije maske daju dvostruku zaštitu od koronavirusa

Istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazalo je da nošenje dvije maske daje dvostruko veću zaštitu od širenja koronavirusa u jeku pandemije COVID-19.

Riječ je o rezultatima istraživanja kojeg su naučnici proveli pomoću umjetnih glava sa sistemom udisanja i izdisanja zraka. Na jednu skulpturu je stavljena jedna, a na drugu dvije zaštitne maske te je na njih prskan sprej s koronavirusom s udaljenosti od oko dva metra.

Jedna maska je blokirala oko 40 posto koronavirusa, dok je dvostruka maska blokirala protok oko 80 posto koronavirusa.

Istraživač John Brooks tvrdi da bi se širenje koronavirusa moglo spriječiti i do 95 posto kada bi većina u društvu nosila duplu masku.

“Prvobitni cilj je da što više ljudi nosi zaštitne maske. Drugi cilj nam je da dodatno zaštitimo ljude koji nose maske”, kazao je Brooks.

U CDC-ovom priručniku je navedeno da bi najbolje bilo nositi hiruršku masku, a preko nje neku drugu vrstu platnenih maski, jer se tako smanjuju otvori kroz koje virus prodire.

“Nošenje zaštitne maske je izuzetno važno za sprečavanje širenja virusa sve dok populacija ne bude imunizirana vakcinama. Važno je reći da se nošenje maske prakticira uz poštivanje i drugih elementarnih epidemioloških mjera koje uključuju održavanje socijalne distance, pojačanu higijenu ruku, izbjegavanje gužvi i slabo prozračenih prostorija”, poručili su iz CDC-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79