Dvije strane medalje: Objave Milana Tegeltije i Rajka Vasića na mreži X nisu raspirivanje etničke i vjerske mržnje

Tužilaštvo BiH je reagovalo na prijavu protiv Milana Tegeltije i Rajka Vasića, zaključivši da njihove objave na društvenoj mreži X nemaju dovoljno velik doseg da bi mogle izazvati ili raspirivati etničku i vjersku mržnju.

Istovremeno, Tužilaštvo BiH je naložilo ispitivanje Emira Suljagića i Reufa Bajrovića zbog sumnje da su svojim objavama na istoj mreži raspirivali etničku i vjersku mržnju.

U obrazloženju stoji:

“U nastavku obrazloženja posebno se naglašava da objave prijavljenih Tegeltija Milana i Vasić Rajka ne dostižu potreban i dovoljan nivo javnosti koji bi objektivno bio pogodan da prouzrokuje, proizvede i rasplamsa podjele i mržnju te da se radi o objavama koje predstavljaju lični stav pojedinaca izražen na privatnim profilima, sa kojima je upoznat ograničen krug ljudi.

O odluci da se istraga neće sprovoditi, obaviješteni su podnosioci prijava (Karkin Rusmir i Hota Tatatović Sabina, odnosno politička organizacija Naša stranka) o čemu su Karkin Rusmir i Hota Tatatović Sabina podnijeli blagovremenu pritužbu.”

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79