Dvjesto radnika Aluminija pristalo: Kreće isplata otpremnina

Oko 200, sada već bivših radnika Aluminija, okupilo se utorak ispred Upravne zgrade ove kompanije, protestirajući jer nema konkretnih informacija kada će dobiti svoje otpremnine, odnosno, kada će se do kraj riješiti njihov status.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u ponedjeljak kako su sredstava za isplatu otpremnina radnicima koji su službeno proglašeni tehnološkim viškom osigurana i da će se ona početi isplaćivati uskoro.

Ipak nakon sastanka Upravnog odbora Aluminija i predstavnika Nezavisnog sindikata Aluminija, radnicima su predstavljeni uvjeti pod kojima bi se proglasila sistematizacija rada i da se one radnike koji se više ne vide u Aluminiju proglasi tehnološkim viškom.

Radnici su jasno rekli što je za njih prihvatljivo, a što ne, te su odlučili prihvatiti dogovor i potpisati pojedinačne sporazume o prekidu radnog odnosa i isplati otpremnina.

Tokom dana dobit će pismeno garancije od strane Uprave da će im biti isplaćene otpremnine i plaća za osmi mjesec pod dogovorenim uvjetima, zaključno s prestankom radnog odnosa na 31. augusta 2019, piše portal Jabuka.

„Odlučili smo pristati na ponuđene uvjete i nas, ovdje oko 200, potpisali smo sporazum o sistematizciji rada, a idućih dana priključit će se i ostali radnici koji se više ne vide u Aluminiju. Kako stvari sada stoje, dobili smo jamstva od strane uprave da isplata otpremnina kreće uskoro i nadamo se da će se svi držati postignutog dogovora te da će svim radnicima biti isplaćeno ono što im pripada“, kazao je jedan od dugogodišnjih radnika Aluminija.

Neko vrijeme se nagađa i o mogućem ponovnom pokretanju dijela proizvodnje početkom septembra, ali to tek ostaje za vidjeti s kojim radnicima i u kolikom kapacitetu.

Za sada je sigurno da nekoliko stotina radnika Aluminija napušta uz adekvatne otpremnine, dio njih će zatražiti prijevremenu penzije, a dio njih će pokušati potražiti novi posao.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79