Dvodnevno zasjedanje VSTV-a: Kakva je sudbina Dalide Burzić i Sabine Sarajlije?

Na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je predsjednik Halil Lagumdžija rekao da je jučer održan sastanak sa Murizom Memićem zbog predmeta koji vodi državno tužilaštvo, a u vezi sa smrću njegovog sina.

Sa Murizom Memićem i advokatom Ifetom Feragetom razgovarali su predsjednik VSTV-a i dvije potpredsjednice Sanela Gorušanović Butigan i Biljana Simeunović, a razgovor je išao u dva pravca.

Jedan dio se odnosio na, kako je rekao Lagumdžija, “istragu unutar istrage”, a drugi dio na otkrivanje istine o smrti Dženana Memića.

“Bez imalo rezerve smo rekli da podržavamo sve aktivnosti državnog tužilaštva u ovom predmetu i da se to izvede na čistac”, rekao je Lagumdžija.

Nakon velikih protesta koji su u 5. septembra održani u Sarajevu, pozvan je VSTV da se uključi u smjenu predsjednice Tužilaštva KS Sabine Sarajlije i državne sutkinje Dalide Burzić.

Prije sedam dana je na adresu VSTV-a stigao i zvanični zahtjev ovim povodom od Muriza Memića i njegovog advokata. Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je rekao da su o ovoj temi intezivno razgovarali te da su objasnili da prilikom smjene pravosudnih aktera postoje određene procedure.

Advokat Davor Martinović je bio nezadovoljan činjenicom da suci i tužioci mogu biti javno prozivani u javnom prostoru iako ne postoje nikakvi disciplinski postupci protiv njih niti dokazi.

Također je naglasio da VSTV ne smjenjuje “na osnovu toga šta mislimo o tome kako neko radi nego na osnovu provedenog disciplinskog postupka”, piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79