Dvogodišnja djevojčica preminula: Hitna pomoć nije mogla doći “zbog procedure”

Dvogodišnja djevojčica preminula je u petak ujutro u Zdravstvenom centru u Surdulici nakon što joj je sinoć pozlilo na Vlasinskom jezeru, na jugu Srbije.

Djevojčicu su roditelji morali sami transportirati do najbliže zdravstvene ustanove jer su ljekari Hitne pomoći rekli da ne mogu doći na lice mjesta.

I pored svih napora doktora, djevojčica je izgubila borbu za život, a uzrok l će utvrditi obdukcija, piše portal Jugmedia.

Kako prenose srbijanski mediji, nakon što je djevojčici pozlilo, roditelji su pozvali Hitnu pomoć u Crnoj Travi, gdje im je rečeno da ne mogu izaći na teren, dok im je u Surdulici u ovoj službi preporučeno da sami transportiraju djevojčicu do najbliže ambulante jer “trenutno nemaju vozilo koje bi mogli poslati”.

Direktorica Doma zdravlja u Vlasotincu Milena Stanković-Mitrović izjavila je da doktor Hitne pomoći iz Crne Trave nije mogao izaći na teren jer je morao ispoštovati zvaničnu proceduru.

– Tačno je da Služba hitne pomoći nema sanitetsko vozilo u koje mogu staviti kisik, ali imaju vozilo s nosilom kojim mogu transportirati pacijenta. Međutim, doktor, koji je noćas bio u smjeni, radio je sam. On kao jedini ljekar ne smije napustiti Dom zdravlja. Postoje tu zakonske normativi koji se zaista moraju ispoštovati. Jeste da je Crna Trava teritorijalno blizu Vlasinskom jezeru i naravno da kada je ovakvo nešto u pitanju, tu nema govora, mora se reagirati. Doktor je, najvjerovatnije, savjetovao da se dijete doveze do prve ambulante. Moguće da je on, inače, moram da kažem, s dugogodišnjim iskustvom i jako privržen svom poslu, spomenuo da nemaju kisik, ali nije u tome problem. On je samo poštovao proceduru – navodi Stanković-Mitrović.

Ona dodaje da Crna Trava zapravo nema Službu hitne pomoći, ali da doktori, koji su inače “u manjku”, uvijek reagiraju kada su ovakvi slučajevi u pitanju.

– Problem je u tome što Vlasinsko jezero teritorijalno pripada Surdulici, pa tako i zdravstvene usluge, ali je geografski bliže Crnoj Travi, Vlasotincu, pa i Leskovcu. U tim kritičkim momentima ljudi se odlučuju da se zapute prije u Leskovac nego u Surdulicu. Da ne pričam o tome što sama Crna Trava ima problem s brojem doktora i što tamošnje stanovništvo opslužuje 0,8 ljekara po glavi stanovnika – ističe ona.

Na samom Vlasinskom jezeru, koje je jedan od najvećih turističkih centara na jugu Srbije, postoji samo jedna ambulanta, ali ne postoji zdravstvena služba sa 24-satnim radnim vremenom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments