Dvojac trgovao vozilima na Facebooku i “zaradio” oko 30.000 KM

Osnovni sud Brčko distrikta BiH potvrdio je optužnice protiv 37-godišnjeg Admira Ademovića i Jelene Stanišić, koji su bez ovlaštenja za trgovinu iz inostranstva uvezli veći broj putničkih motornih vozila i prodali ih domaćim kupcima.

Izjašnjenje

Ademović se, kako stoji u optužnici, tereti da je uvozom i prodajom osam polovnih automobila različitih marki ostvario imovinsku korist od oko 9.000 KM, dok je Stanišić na istovjetan način, uvozom i prodajom jedanaest vozila, ostvarila imovinsku korist od blizu 20.000 KM, prenosi Oslobođenje.

– S tim u vezi, svih četvoro procesuiranih optuženo je za krivično djelo nedozvoljene trgovine s propisanom kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine. Tužilaštvo je predložilo da se od svakog od njih oduzme ostvarena imovinska korist, koja s novim podignutim optužnicama iznosi blizu 70.000 KM, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva, gdje ističu da će i u narednom periodu nastaviti procesuiranje nedozvoljene trgovine automobilima na tom području.

Optuženi će se u zakonskom roku u Osnovnom sudu u Brčkom izjasniti o navodima optužnice.

Vrijednost

Podsjetimo da je ovo Tužilaštvo i ranijih godina podizalo optužnice za navedena krivična djela. Tako je 2018. 30-godišnji M. Ć. optužen da je, znajući da ne posjeduje odobrenje za bavljenje trgovinom, kao samostalni preduzetnik kroz kontinuiranu djelatnost putem internet-portala za prodaju i kupovinu nudio na prodaju vozila čija tržišna vrijednost značajno prevazilazi navedeni iznos. Zasebnom optužnicom A. M. (44) i S. M. (38) terete se da su nabavili veću količinu obuće s prišivenim znacima sličnim poznatim robnim brendovima koju su radi prodaje predstavili kao originalnu na Facebooku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79