Dvojac završio u zatvoru: Iscenirali sudar pa naplatili osigurenje

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv dvojice Brčaka optuženih da su s ciljem prevare osiguravajućeg društva iscenirali saobraćajnu nezgodu počinivši krivična djela zloupotrebe osiguranja i ovjeravanja neistinitog sadržaja. Okončanjem postupka pred lokalnim pravosuđem, Marko Tikvić (50) i Dušan Malić (36) pravosnažno su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od pet, odnosno tri mjeseca, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Kamion i BMW ostavili u kanalu

– Tužilaštvo Distrikta sprovelo je krivični postupak protiv Tikvića i Malića što su na njima poznatom mjestu, po prethodnom dogovoru i s ciljem da prvooptuženi od osiguravača u Republici Austriji naplati kasko osiguranje za svoje vozilo, udarom Malićevog kamiona namjerno oštetili Tikvićev automobil BMW. Oni su zatim iscenirali saobraćajnu nezgodu tako što su oštećena vozila dovezli i pozicionirali u kanal pored lokalnog puta u mjestu Donji Rahić. Kad je naišla policijska patrola, oni su joj prijavili da se desila saobraćajna nezgoda dajući neistinite informacije o okolnostima njenog nastanka. Neznajući za njihovu namjeru, policijski službenici sačinili su i ovjerili zabilješku o saobraćajnoj nezgodi sa materijalnom štetom, te Maliću izdali prekršajni nalog kojeg je prihvatio. Tikvić je potom oštećenja na automobilu prijavio kao štetu osiguravajućoj kući Generali ver. AG – Wien u Republici Austriji, radi naplate kasko osiguranja, navodi se u saopćenju.

Dokazane sve tačke optužnice

Usljed nelogičnosti u prijavi nezgode, Garant osiguranje iz Brčkog zatražilo je saobraćajno vještačenje koje je pokazalo da oštećenja na vozilima nisu mogla nastati na način kako su učesnici navodne nezgode opisali. Tužilaštvo je potom otvorilo istragu tokom koje su sumnje osiguravajućeg društva u cijelosti potvrđene, te je došlo do podizanja optužnice protiv Tikvića i Malića.

Obojici su stavljena na teret krivična djela Zloupotreba osiguranja (iz člana 296 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i Ovjeravanje neistinitog sadržaja (iz člana 369 stav 1 Krivičnog zakona), i to Tikviću kao izvršiocu, a Maliću kao njegovom pomagaču. U postupku pred sudovima, Tužilaštvo Distrikta dokazalo je sve tačke optužnice, nakon čega su njih dvojica pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od pet, odnosno tri mjeseca. Uz to, presudom su obavezani na snošenje troškova krivičnog postupka u iznosu od preko sedam hiljada KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79