Dvoje kantonalnih ministara Vlade KS zaraženo koronavirusom!

Ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić i ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić pozitivni su na koronavirus.

Oboje ministara se nalaze u izolaciji, imaju blage simptome i njihovo zdravstveno stanje je stabilno.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 1.374 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 3.458 uzoraka.

Iz Zavoda naglašavaju da je današnji broj novozaraženih rezultata obrade prikupljenih uzoraka u protekla četiri dana, i to u period od 10. do 14. januara 2022. godine.

A proteklog dana od Covid-19 infekcije oporavile su se 663 osobe. Tri pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti. Trenutno su na bolničkom liječenju 164 pacijenta, od kojih su 147 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 76,83 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 107 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 57. Na respiratoru je 11 osoba, sedam ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju šest pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 4.898 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane je ukupno 78.670 osoba zaraženih koronavirusom i 72.079 izliječenih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79