Dvoje od pet sudija je smatralo da je genocid počinjen i u šest bh. općina!

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz oglasio se nakon presude Ratku Mladiću koji je dobio doživotnu robiju zbog ratnih zločina koje je počinio u Bosni i Hercegovini.

“Konačno je došlo vrijeme za istinu, Mladić je koristio svoju vojsku da muči, siluje, pobija nevino civilno stanovništvo samo zbog njihove etničke pripadnosti”, rekao je on.

Naglašava da niko ne bi smio da negira ovu presudu, a da preživjeli i porodice žrtava mogu biti zadovoljni presudom.

“Mladić bi trebao biti osuđen od svih na prostoru bivše Jugoslavije i širom svijeta, njegovo ime treba upisati na spisak najgorih zločinaca u historiji. Ovo nije presuda protiv srpskog naroda. On je kriv za ono što je sam počinio”, rekao je on.

Brammertz smatra da je današnja presuda ponudila “neku nadu da je pravda ipak moguća”.

Prokomentarisao je i činjenicu da Ratko Mladić nije osuđen za genocid u šest bh. općina – Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

“Neprestano smo branili da ono što se dešavalo u tih šest općina predstavlja genocid, pokušali smo to utvrditi, ali nismo uspjeli. Dvoje od pet sudija su na ovu temu imali pozitivno mišljenje”, kazao je.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu donio je danas konačnu presudu kojom Ratka Mladića osuđuju na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsade, snajperskog djelovanja i terorisanja građana Sarajeva od 1992. do 1995. te držanja pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79