Dvojica Pakistanaca optuženi za međunarodno krijumčarenje migranata

Dvije osobe, državljani Pakistana, terete se za organizovano krijumčarenje veće grupe ilegalnih migranata afro-azijskog porijekla preko riječne granice na rijeci Drini.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Adila Bashira (1996) i Adnana Alija (1996), rođenih u Pakistanu, državljana Pakistana, koji se nalaze u pritvoru.

Optuženi se terete da su, djelujući kao članovi organizovane grupe za krijumčarenje ljudi, po prethodnom dogovoru i zajedničkom planu, te prema unaprijed dogovorenim ulogama sa njima poznatim članovima grupe, za unaprijed dogovoreni novčani iznos vršili krijumčarenje ilegalnih migranata koji ne ispunjavaju uslove za legalan i zakonit ulazak u BiH, čamcem preko rijeke Drine, granične linije iz R Srbije u BiH.

U izvršenju krivičnog djela počinioci su otkriveni i spriječeni akcijom pripadnika Granične policije BiH, koji su pronašli 13 ilegalnih migranta državljana Pakistana i Afganistana na obali rijeke Drine, u blizini Zvornika, spriječili njihovo dalje krijumčarenje, te lišili slobode počinioce krivičnog djela.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’, a u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji ju je nakon toga i potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79