Dvostruki aršini Milorada Dodika: Za njega sportisti iz RS-a koji igraju za reprezentaciju BiH nisu vrijedni pažnje!

Piše: Ernad Metaj

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a ima dvostruke aršine prema sportistima iz RS-a. Za njega sportisti iz RS-a koji igraju za selekcije BiH nisu vrijedni pažnje. Dokazao je to dodjelom nagrade košarkašici Saši Čađo koja je sa reprezentacijom Srbije osvojila evropsko zlato.

Iz kase RS-a Dodik je počastio Čađo sa 10.000 maraka i imajući u vidu da je porijeklom iz Banja Luke istakao kako je ona ambasador RS-a jer na najbolji način predstavlja ovaj entitet u svijetu.

Da Dodik želi biti objektivan vidio bi da su košarkašice BiH iako nisu osvojile medalju možda ostavile i dublji trag na košarkaškoj sceni jer su Evropu kao autsajderi osvojili svojom borbenošću i zalaganjem. Dodik i slični njemu su sve učinili da unište žensku košarku, ali ona se digla iz pepela i ispisale jednu od najljepših sportskih priča u Evropi posljednjih godina. U toj reprezentaciji je nekoliko djevojaka iz RS-a a kapiten dolazi iz Banja Luke. Za njih nema novca u budžetu RS-a kojim očigledno ne upravljaju premijer i predsjednica entiteta već šef njihove stranke.

Dok Dodik novac daje kome hoće i kako hoće državni zastupnik i proslavljeni sportista Vlatko Glavaš muku muči da sportisti koji ostvare vrhunske rezultate dobiju satisfakciju. U pravilu protiv toga su političari iz RS-a.

– Meni je drago da je Dodik nagradio djevojku iz BiH, ali je trebao ugostiti i reprezentativke BiH. Nažalost čini se da Dodik ne radi samo na podjeli BiH, već dijeli i sportiste, a tamo ne smije biti podobnih. Ne znam zašto opozicija u RS-u šuti i zašto ne podrži druge sportiste iz RS-a koji to svojim rezultatima zaslužuju. Veliki je rezultat zlato Srbije, ali to je nekako i očekivano, ali je veliki uspjeh i peto mjesto košarkašica BiH koje su košarku u našoj državi vratile iz mrtvih, rekao je Glavaš.

Opozicioni političar Nebojša Vukanović smatra da je Dodik pogriješio, ali da to radi svjesno pokušavajući skupiti jeftine političke poene.

– Ja nikada ne bih razdvajao sportiste, njima treba omogućiti da se takmiče. Lično poznajem Maricu Gajić iz Bijeljine, sjajna je to djevojka, ali možda Dodiku i ovima na vlasti smeta što su Marica i njene kolegice pokazale da se mogu izdići iznad političkog blata i podjela u BiH. Sve što politika u BiH dohvati to propada i možda je sreća košarkašica BiH što im se političari nisu miješali u posao, kaže Vukanović.

Pogrešnim Vukanović smatra i odnos političara RS-a u Parlamentu BiH prema zahtjevima za podršku vrhunskim sportistima kao što je mlada plivačica Lana Pudar koja se izborila za nastup na olimpijskim igrama. Tek u drugom čitanju Parlament je podržao inicijativu Vlatka Glavaša da se takav rezultat adekvatno nagradi.

– Meni ne trebaju populistički poeni. Ako je problem ko predlaže inicijativu ja nemam ništa protiv da bilo ko drugi predloži i ja ću to podržati, rekao je Glavaš.

Sport u BiH ove godine je u ekspanziji, košarkašice, košarkaši, rukometaši, plivačice ostvaruju vrhunske rezultate i BiH vode na evropske i svjetske smotre. Iza rezultata ne stoji novac, jer njega uglavnom nema, na što ukazuje i podatak da zemlje u susjedstvu troše i do 20 miliona maraka na reprezentativne selekcije dok je u državnom budžetu za cjelokupan sport planirano oko 900.000 maraka.

Politika se u BiH očigledno plaši svakog uspjeha, a dokaz za to je i sraman odnos Ministarstva kulture i sporta F BiH prema onima koji osvajaju medalje i BiH vode na velike sportske smotre. Politika je i tamo ispred rezultata jer „promicatelji evropskih vrijednosti“ ipak ne vole vidjeti zastavu BiH na evropskim terenima.

Srećom sve je više sportista koji ne pristaju na podjele i znaju da se u životu samo rezultat pika. Za njima će krenuti i navijači i sve više njih će zviždati onima koji dobro žive od novca građana BiH, ali ga ne žele dati sjajnim mladim ljudima zbog kojih Evropa i svijet znaju da BiH nije mračni vilajet. Dodiku i svima koji dijele sportiste njihovi uspjesi vratiće se poput bumeranga i obiti im se o glavu jer niko nema pravo da običnom čovjeku oduzima trenutke radosti.

Sportisti donose radost, političari još ne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79