Džaba niže cijene goriva: Hrana neće pojeftiniti u skorije vrijeme

Veliki broj potrošača živi na ivici siromaštva, preživljavajući od danas do sutra

Ruska invazija na Ukrajinu, ali i pandemija koronavirusa digle cijene namirnica i hrane na dosad neviđene visine. Ne treba naravno ni napominjati obični puter koji je koštao skoro devet maraka ili piletinu za koju su građani u BiH izdvajali i do 17 maraka.

Ipak, u posljednjih nekoliko mjeseci cijene, prije svega energenata, dakle goriva i grijanja su znatno opale, u odnosu na period od prošle godine. Ipak, sve to nije dovelo do značajnijeg pada cijena hrane, a prema najavama struke, zasad se i ne očekuje pojeftinjenje osnovnih životnih namirnica piše Una

Ulje pojeftinilo

Izvršna direktorica Udruženje za zaštitu potrošača “DON” Prijedor Murisa Marić je za UNU kazala cijene i dalje rastu.

“Iako su cijene hrane u svijetu u proteklom mjesecu blago smanjene, u Bosni i Hercegovini se to nije dogodilo i nema najava da će doći do njenog pojeftinjenja, jer kako kažu trgovci “ovo je roba koja je nabavljena u prethodnom razdoblju kad su cijene u nabavi bile znatno više. Samo je mali broj proizvoda pojeftinio, kao npr. jestivo ulje koje je u prethodnom periodu pretrpjelo i najveće povećanje cijene”, kaže nam Marić.

Standardna boljka jeste i činjenica da mnogi trgovci naftom i naftnim derivatima gotovo automatski dignu cijene kada se ona povisi na svjetskom tržištu, što ima za posljedicu i rast cijena osnovnih životnih namirnica. Ipak kada se desi pad cijena goriva, ne dolazi do jednakog ili približnog pada cijena osnovnih životnih namirnica.

“Naši trgovci tvrde da je roba nabavljena u periodu kada je nabavna cijena bila znatno veća i tako funkciniše cijela stvar. Veliki broj potrošača živi na ivici siromaštva, preživljavajući od danas do sutra, jer su primorani obići veliki broj trgovina da bi kupili određene prehrambene proizvode po nižim cijenam, te na taj način sačuvali nešto novca da se preživi do kraja mjeseca. Većina ekonomskih usluga je poskupjela tako da je danas teško sa ono malo novca što preostane kada se plate obaveze preživjeti mjesec”, ističe Marić.
Bez povećanja domaće proizvodnje

Kao jedan od razloga zašto nema padanja cijena hrane, jeste i što nema planova za povećanje domaće proizvodnje, tvrdi naša sagovornica.

“Ti proizvodi bi trebali i mogli biti znatno jeftiniji od uvoznih proizvoda, a ako toga nema plašimo se da nema ni nazanaka da dođe do pojeftinjenja. Mi smo u veoma zavisnom položaju za koliko novca, koju robu i po kojim cijenama možemo nabaviti, a sada cijene diktira proizvođač i distributer. Vlade su donijele mjere ograničavanja marži koje se u najvećoj mjeri i poštuju, ali zavisnost od robe van naših granica svakako ograničava trgovce da roba bude jeftinija”, jasna ja Murisa Marić.

Podsjećamo, nedavno je objavljeno da je Sindikalna potrošačka korpa u Federaciji BiH, koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za februar 2023. godine, iznosi 2.902,80 mraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79