Džaferović: Ako Čović želi biti nosilac evropskih vrijednosti, onda mora poštovati odluke EU

Na Forumu “Zapadni Balkan – put naprijed”, koji se danas održava u Sarajevu, govorio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Džaferović je kazao da je došao da da podršku jednom ovakvom skupu i njegovim zaključcima koji će sasvim sigurno biti u interesu BiH i ostalih država Zapadnog Balkana.

“Ja mislim da je put naprijed samo isprava put, a onim snagama koji se zalažu za put nazad treba kazati jednom zauvjek da nikada neće uspjeti. Put naprijed znači integraciju svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, kao dobru saradnju svih zemalja, bilateralnu i multilateralnu. Drugog puta nema”, izjavio je Džaferović.

Otvorena pitanja treba rješavati dijalogom, smatra Džaferović, uz striktnu primjenu međunarodnog prava.

“Počev postinutih sporazuma, presuda Međunarodnog suda za ljudska prava do Haškog tribulana. To je put naprijed, a to je put prosperiteta ovog dijela Evrope, time i Evrope”, izjavio je Džaferović.

Evropska unija je ostala dosljedna, kaže Džaferović u komentaru posljednjih odluka Evropskog parlamenta.

“I ova rezulucija Evropskog parlamenta u kojoj nisu sadržani neki retrogradni prijedlozi hrvatske delegacije je na tragu 14 prioriteta. Može pričati ko šta hoće u BiH, pa i gospodin Čović, ali ako hoće biti istinski nosilac evropskih vrijednosti onda prvo što mora da poštuje su odluke Evropskog suda za ljudska prava, preporuke i mišljenja Evropske komisije, onda i ovu rezolociju Evropskog parlamenta”, kazao je on.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79