Džaferović: Doći će dan kada će se 25. novembar slaviti u cijeloj BiH

Obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na brdu Hum uz intoniranje himne.

Prisutnima se obratio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je rekao da će doći dan kada će se ovaj praznik slaviti u svim krajevima naše zemlje.

– Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj historiji BiH, ovo je dan kada je obnovljena državnost BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet, te promovirana ravnopravnost svih naroda i građana – kazao je Džaferović.

Podsjetio je da se borba za ravnopravnost vodi i danas te da neće biti dobro sve dok se svakom čovjeku u cijeloj državi ne osiguraju jednaka prava.

– Posebnu odgovornost u tome imaju političari, naročito u izjavama koje daju u javnost. Mi smo prije dan ili dva svjedočili jednoj vrlo ružnoj, anticivilizacijskoj izjavi, koja je otprilike glasila da je BiH zajednička, a da je RS samo srpska. To je prvo netačna izjava, a onda je necivilizacijska. To je izjava koja opravdava postojeću i opravdava nove diskriminacije unutar BiH – izjavio je Džaferović aludirajući na izjavu Milorada Dodika.

Džaferović je novinarima prokomentirao i aktuelna politička dešavanja navodeći da je on jedan od onih koji je želio da se vlast na svim nivoima formira odmah nakon općih izbora kako bi se bavili reformama, ekonomijom i ostalim važnim pitanjima.

– Mi smo prije nekoliko dana u Predsjedništvu BiH postigli sporazum oko jednog vrlo važnog pitanja. Taj sporazum je na tragu vladavine prava, on poštuje postojeće zakone, postojeće odluke i postojeće strategije. Taj sporazum prihvata NATO savez, što je u svemu ovome najvažnije i taj sporazum omogućava da se deblokira proces formiranja vlasti na državnom nivou – kazao je Džaferović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79