Džaferović i Komšić odbili sastanak sa Hahnom: Prvo ubijedite Dodika

Foto: Radiosarajevo

Komšić i Džaferovic su obavijestili Hahna da jedan sastanak neće promijeniti ništa, te da se nadaju da se Hahn iskoristiti svoj uticaj kako bi ubijedio Milorada Dodika da pristane na kompromisno rješenje u vezi sa slanjem ANP-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović odbili su da se sastanu sa komesarom za proširenje EU Johannesom Hahnom, saznaje Žurnal.

Hahn je pozvao članove Predsjedništva BiH kako bi razgovarali o provedbi Sporazuma o formiranju vlasti u BiH. Međutim, Komšić i Džaferovic su obavijestili Hahna da jedan sastanak neće promijeniti ništa, te da se nadaju da se Hahn iskoristiti svoj uticaj kako bi ubijedio Milorada Dodika da pristane na kompromisno rješenje u vezi sa slanjem ANP-a odnosno Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

Podsjetimo, ranije su čelnici EU u BIH ustvrdili da ANP ne bi trebao biti preduslov za formiranje Vijeća ministara BiH, s čime se složila i Ruska Federacija.

Pismo Hahnu (Zurnal.info)

Ranije je komesar Hahn poslao prijedlog rješenja s kojim se nisu složili Komšić i Džaferović.

U tom prijedlogu, između ostalog, se navodi:

1. Novom Vijeću/Savjetu ministara Bosne i Hercegovine da izradi Akcioni plan u odgovoru na Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji te izradi preporuke za njegovu uspješnu provedbu, uključujući izradu (nacionalnog) Programa usklađivanja s pravnom stečevinom Evropske unije;

2. Novom Vijeću/Savjetu ministara Bosne i Hercegovine da izradi i dostavi modificirani Godišnji nacionalni program (Godišnji program) za unapređenje odnosa s NATO-om, bez prejudiciranja budućih odluka o članstvu Bosne i Hercegovine.

3. Svim relevantnim tijelima da usaglase i provedu novi set socioekonomskih reformi kao nasljednika ranije Reformske agende, a koji je usklađen s Programom ekonomskih reformi zemlje (skr. ERP) te intenziviraju provedbu Godišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor.

4. Svim nadležnim tijelima da poduzmu sve potrebne mjere za učinkovitu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijom, uključujući funkcionisanje sistema azila te unapređenje institucionalnog i zakonodavnog okvira, kao i provedbenih kapaciteta potrebnih za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala uključujući pranje novca i terorizam.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79