Džaferović: Nadam se pomoći naših prijatelja iz EU i NATO-a u rješavanju problema

Ukoliko se opredijelimo da poštujemo princip vladavine prava, sve su stvari rješive, rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, nakon današnje sjednice s koje su skinute tačke dnevnog reda koje su se odnosile na Godišnji nacionalni plan (ANP) i imenovanje mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH.

– Uzrok ovih problema koje mi danas imamo je unilateralno nastojanje političkih predstavnika iz RS na čelu sa gospodinom Dodikom da se obustavi NATO put BiH, odnosno da se ne dostavi prvi Godišnji nacionalni plan (ANP), u okviru odobrenog MAP-a. NATO je Bosni i Hercegovini odobrio MAP. Niko nema pravo da svojom samostalnom akcijom to obustavlja – rekao je Džaferović.

On je napomenuo kako su svi dužni da poštuju zakone ove zemlje “i ona rješenja koja nam se dopadaju i ona koja nam se ne dopadaju”, prenosi Avaz.

– Ukoliko neko misli da stvari treba da idu drugačije, da treba da idu drugačija rješenja, onda to treba da testira kroz institucije. Ako institucije BiH usvoje to kao svoje rješenje, onda je to opet zakon i obaveza za sve nas – poručio je Džaferović.

On je napomenuo da “samostalno bez odluke institucija vršiti akcije niti je legitimno niti legalno”, ocijenivši da je uzrok problema nepoštivanje vladavine prava.

– Nastavljamo borbu za potpuno i bezrezervno poštivanje vladavine prava. Nema parcijalne primjene ovog principa – poručio je Džaferović.

On je rekao kako treba otvoriti prostor novim razgovorima, istakavši kako EU počiva na principima vladavine prava.

– Ja se nadam pomoći naših prijatelja i iz EU i iz NATO-a u rješavanju ovih problema koje imamo – rekao je Džaferović.

Napomenuo je da vladavina prava nije jelovnik s kojeg se može izbaciti “ono što vam neodgovara”.

– Ukoliko bismo se upustili u parcijalnu primjenu ovog principa, to bi vodilo u anarhiju – rekao je Džaferović.

Provjera Zorana Tegeltije

Na pitanje novinara, Džaferović je pojasnio i kako je moguće da predsjedavajući Željko Komšić vrši provjeru kandidata za mandatara Zorana Tegeltije kada nije imenovan.

– Postoji procedura koja je propisana zakonom o Vijeću ministara. Kod imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara od Predsjedništva to ide u dva koraka. Jedan se tiče provjera, a nakon provjera imenovanja. Dakle, potrebne su praktično dvije sjednice Predsjedništva kako bi se taj proces završio u Predsjedništvu BiH i ime mandatara dostavilo Predstavničkom domu Parlamenta BiH na potvrđivanje – rekao je Džaferović.

Komentirao je i mogući izlazak SNSD-a iz koalicije na državnom nivou.

– Hoće li gospodin Dodik napuštati koaliciju ili ne, to je stvar njegove političke stranke. Ja mislim da mi imamo dogovorenu parlamentarnu većinu na nivou BiH i da ne bi trebalo dodatno tim pitanjem usložnjavati odnose unutar BiH. Poznate su političke stranke koje će učestvovati ili učestvuju u toj parlamentarnoj većini i za mene u ovom trenutku ne postoje neke druge opcije ukoliko želimo biti potpuno objektivni – kazao je Džaferović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79