Džaferović nakon sastanka sa Schmidtom: Dodik je napravio veliku grešku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je nakon sastanka sa visokim predstavnikom BiH Christianom Schmidtom, kako “niko nema pravo da opstruira i bojkotuje rad institucija BiH”. Poručio je: “Dodik je napravio veliku grešku”.

“Obaveza funkcioniranja institucija BiH i učešće u radu svih nasu u funkcioniranju institucija BiH je naša dejtonska obaveza. Dejton nije švedski stol da se uzme s njega ono što nekome odgovara i ostaviti ono što ne odgovara. Mora se poštivati u potpunosti. Hitno treba pristupiti realizacij isvih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i raditi na relazaciji reformi koje BiH ima kao obavezu prema NATO savezu. Na toj agendi trebamo raditi svi”, rekao je Džaferović.

Istakao je kako od Schmidta očekuju da “u ispuni svoju obavezu iz Anexa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Očekujemo odlučnost na tom putu u interesu svih naroda i svih građana u ovoj zemlji. Dejtonska ravnoteža je nešto što uz evropski i NATO put omogućava da ova zemlja normalno funkcionira. Trebamo graditi BiH kao cjelovitu i demokratsku državu u skaldu s Dejtonskim mirovnim sporazumom uz poštivanje prava svakog čovjeka bez obzira gdje ko u BiH živio”, rekao je Džaferović.

Naglasio je kako “nije dobro što danas sva tri čalana ŽPredjsedništva nisu bila na sastanku”.

“Mislim da je gospodin Dodik napravio veliku grešku. Pozivam ga da u interesu inih za koje kaže da ih predstavlja i u svom interesu kao i sve one druge koji blokiraju rad BiH, hitno prestanu s tim jer time niko ništa neće postići. Nemamo alterantivu nego ići naprijed gradeći BiH onako kako sam naveo”, zaključio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79