Džaferović: Nezadovoljstvo građana opravdano, Schmidt ima redovne masovne proteste građana

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da su sasvim opravdani današnji protesti ispred zgrade OHR-a i nezadovoljstvo građana izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Građani imaju pravo boriti se za princip da kao pojedinci budu jednaki pred zakonom. Stvarati od indvidualnih ljudskih prava tabu značilo bi stvarati opskurnu društvenu klimu. Svojim odlukama visoki predstavnik je oznažio ionako jaka kolektivna prava u Federaciji, a nije osnažio kolektivna prava u RS-u niti individualna prava u cijeloj državi. Indikativno je da visoki predstavnik potencira na deblokadi izbora Vlade i sudija Ustavnog suda. Postavlja se pitanje zašto nije donio samo mehanizme deblokade, već i druge izmjene o kojima nevoljko priča, a zbog kojih prima pohvale od vlasti susjedne države i stranačke grupacije okupljene oko HDZ-a. Činjenica da o podebljanju etničkih podjela nevoljko priča zapravo sve govori”, rekao je Džaferović, javlja Anadolija.

Kako je kazao, Bonske ovlasti nisu uvedene da bi se etnički razgrađivala država, već da bi se integrisala.

“Schmidt je ovom odlukom iznevjerio svoj mandat i morat će vrlo brzo da se vrati na kolosijek, inače će kredibilitet OHR-a biti potpuno ruiniran. Činjenica da je on prvi visoki predstavnik koji ima redovne masovne proteste građana, kao i nikad manju podršku u PIC-u, trebala bi ga nagnati da se dobro zamisli, umjesto što nažalost bježi od realnosti izjavama koje su na granici arogancije, a nekad je čak i prelaze. Ovo mu najdobronamjernije savjetujem”, poručio je Džaferović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79