Džaferović o “non paperu”: S Komšićem se ne slažem samo o jednom pitanju

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, kazao je danas da se ne može složiti s kritikama na račun evropskih zvaničnika u BiH, koje je u “non paperu” poslanom u Brisel iznio drugi član Predsjedništva Željko Komšić.

“To ne mogu da podržim, ne mislim da u Delegaciji Evropske komisije službenici, ambasadori mogu da rade bilo šta što je protivno principima koje je utvrdila komisija. Ti principi su sadržani u 14 proriteta iz Mišljenja EK i oni rade na realizaciji tih principa. Ne bih izricao takve ocjene prema ljudima koji rade u Delegaciji Evropske komisije. To je jedina stvar gdje ja mislim drugačije od Komšića”, kazao je Džaferović.
Pozvao je sve snage da se ujedine u borbi protiv koronavirusa, a građane da se pridržavaju propisanih mjera. Sve društvene aktere pozvao je da se uzdrže od, kako je naveo, senzacionalizma i špekulacija, jer to dodatno uznemirava javnost.

Državne institucije treba da se bave pandemijom

“Prepustimo zdravstvenim autoritetima i nadležnim državnim institucijama da se bave pitanjima koja su vezana za borbu protiv pandemije. Jedino tako ona može biti uspješna, zaključio je Džaferović u izjavi novinarima na obilježavanju 76. godišnjice oslobođenja grada Sarajeva od fašističke okupacije i 6. aprila Dana grada Sarajeva.

Komentirajući novo prizivanje otcjepljenja Republike Srpske, Džaferović je potcrtao da ne može biti nikakvih etničkih niti teritorijalnih podjela. One, kako kažu, jednostavno nisu moguće niti ova dražava to može izdržati. Put BiH je, kako kaže, integracija u Evropsku uniju i NATO.

“Onima koji zagovaraju secesije poručujem da nikada u tome neće uspjeti, nikada ni pedalj BiH neće odvojiti. Mogu samo narušiti mir, destabilizirati stanje i proizvesti teže posljedice za onaj dio BiH za koji tvrde da žele da otcijepe. Republika Srpska je nastala u Dejtonu, ako krenu tim putem, urušit će Dejton. BiH je postojala i prije Dejtona, ona će nastaviti postojati i poslje – ako Dejton prestane da postoji. Može da nestane samo RS, jer je nastala u Dejtonu”, naveo je Džaferović.

Kako je potcrtao, ne može se pristati na to da se, implementirajući odluke Evropskog suda za ljudska prava, potvrdi diskriminacija, koja treba da se otkloni.

Odgovor Dodiku o spajanju funkcija

“Ovdje je pitanje osiguranja prava građanima ove zemlje, koji ne pripadaju nijednom od konstitutivnih naroda. To su građani BiH, njima se koroz implementaciju odluka Evropskog suda za ljudska prava moraju osigurati prava za pristup Predsjedništvu i Domu naroda BiH. I to je sve što treba da uradimo. Isticati tim povodom zahtjeve za dodatne etničke podjele i za potvrdu diskriminacije je apsolutno neprihvatljivo, nešto što nikada neće proći u BiH, izjavio je Džaferović.

Kazao je da je na matrici slabljenja države i insistiranje Milorada Dodika da budu spojene funkcije predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

“BiH nije nastala udruživanjem entiteta. Ona ima svoju historiju, u Dejtonu je potvrđen njen državno-pravni kontinuitet i preoblikovana njena unutrašnja struktura. To je neprihvatljivo, mi to nećemo prihvatiti. Nema prihvatanja ničega što znači umanjenje kapaciteta institucija BiH, dostignutog nivoa izgrađenosti institucija BiH”, istakao je Džaferović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79