Džaferović o “srpskom svetu”: Polomili su zube 90-ih, ako krenu na BiH, ponovo će ih polomiti

Šefik Džaferović, član predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon kolektivne dženaze prijedorskim žrtvama klanjane u Memorijalnom centru Kamičani rekao je da će borba za istinu i pravdu biti nastavljena te da su se prisjetili svih prijedorskih šehida i odali im poštovanje i dodao da će to raditi zauvijek.

Vulin: Zadatak ove generacije političara je stvaranje “srpskog sveta”, objedinit ćemo sve Srbe

Naglasio je da će prenositi istinu o onome što je bilo od 1992. do 1995. godine mlađim generacijama i te generacije će tu istinu prenositi generacijama koje dolaze poslije njih.

Opasnost da se zlo ponovi

Džaferović je istakao da se nikada ne smije zaboraviti šta se dogodilo jer onda prijeti opasnost da se zlo ponovi.

 Kada se sagleda monstruoznost zločina i svi njegovi elementi koji su izvršeni ovdje 1992. godine iako je Haški tribunal ovo okvalificirao samo kroz zločin protiv čovječnosti ja mislim da ovo sve skupa ima elemente genocida – rekao je Džaferović.

Komentirao je i izjave ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksanda Vulina o “srpskom svetu” kazavši kako podsjećaju na 90-te godine i posljedice koje i danas možemo vidjeti u Prijedoru kada se ukopava 12 žrtava.

Neka odaju počast žrtvama i priznaju genocid

– Ne znam da li je primjereno da dajem komentar na izjavu ministra koji je takav kakav jeste, ali govorit ću o pojavi “srpski svet”. Sve to podsjeća na 90-te godine i posljedice zbog kojih smo danas ovdje. Svi kreatori te velikodržavne politike trebaju uvijek imati na umu dvije stvari kada je u BiH u pitanju – kako su završili oni koji su takve politike zagovarali u prošlosti. U Hagu i na smetljištu historije. Neka dobro znaju da mi više nikada sebe nećemo dovesti u poziciju da budemo iznenađeni – rekao je Džaferović.

Vulinov odgovor Turković: Srbi će se kao Njemačka ujediniti mirno

Istakao je kako su “zagovornici te nakaradne, fašistoidne ideje mnogo slabiji, a BiH mnogo jača”.

– Polomili su zube od 1992. do 1995. i neka se ne igraju s BiH. Ako krenu prema BiH, ponovo će polomiti zube. Pozivam ih da to ne rade, da se suoče s prošlošću. Da dožive katarzu. Dođu u Srebrnicu, Prijedor i sansku dolinu natopljenu krvlju. Da odaju počast žrtvama i priznaju genocid. Da ne veličaju zločine i zločince – poručio je Džaferović za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79