Džaferović: OSA ne donosi odluke bez razloga

 

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH je institucija koja radi u skladu sa zakonom, najvišim standardima iz te oblasti i u koordinaciji sa sigurnosnim službama euroatlanske zajednice, saopćio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako ističe, odluke o zabrani ulaska u državu ne donose se bez razloga i provjerenih saznanja.

Iskazujem punu podršku i povjerenje radu OSA-e, uključujući i posljednju odluku o zabrani ulaska Miloša Kovića u Bosnu i Hercegovinu.

Komentari člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i drugih aktera iz entiteta RS, povodom ovog slučaja, predstavljaju nedopustivo i grubo uplitanje u rad obavještajno-sigurnosnih organa, navodi Džaferović.

Milošu Koviću zabranjen ulaz u BiH: Stevandić i Dodik to smatraju dizanjem međunacionalnih tenzija

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić su stava da zabrana ulaska profesoru Milošu Koviću u BiH predstavlja atak na Republiku Srpsku. Iako su sigurnosne agencije ocijenile da je Ković opasan po sigurnost BiH, oni smatraju da je to “pokušaj dizanja međunacionalnih tenzija”.

“Apsolutno mi je nepoznato ko je donio takvu odluku i čekam odgovor političkog Sarajeva ko je, kada i po čijem nalogu zabranio ulazak profesoru Koviću u BiH. Ovo je još jedan skandalozan čin političkog Sarajeva i muslimanskih obavještajnih krugova koji mimo znanja bilo koga iz Republike Srpske donose odluke o zabrani ulaska srpskim intelektualcima i to na teritoriju RS-a”, rekao je Dodik.
Lider SNSD-a kaže da je skandalozno i sramotno zabraniti univerzitetskom profesoru ulazak u BiH.

“Republika Srpska i ja lično nećemo odsutati dok ne dobijemo zvanični odgovor na pitanje čija je to odluka. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri naroda i ne može niko ništa da uradi na štetu bilo koga”, rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79