Džaferović: Ovo je posljednji poziv Dodiku, BiH će biti branjena i opstat će

Nakon sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s austrijskim šefom diplomatije Michaelom Linhartom, novinarima se obratio član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Naglasio je da treba iskoristiti sve moguće načine i mehanizme da se trenutna situacija stabilizuje bez reagiranja visokog predstavnika.

– Dodik mora shvatiti da ovo što radi ne može biti dobro ni za njega ni za RS. Ukoliko ovako nastavi, onda je prvorazredna obaveza visokog predstavnika da zaštiti suverenitet Bosne i Hercegovine – kazao je Džaferović.

Kazao je da su institucije BiH dužne da štite suverenitet, teritorijalni intergritet i jedinstvo BiH.

– To je njihova misija. Svako onaj ko bude atakovao na institucije činit će teška krivična djela, a tada na scenu stupa pravosuđe BiH. Kada bi napravili analizu šta ustvari znači realizacija Dodikovih prijetnji, vidjeli biste čitavu jednu lepezu krivičnih djela – rekao je.

Smatra kako se treba okrenuti reformama, te je poručio da je ovo posljednji poziv Miloradu Dodiku i onima koji ga prate da zaustave uvođenje Bosne i Hercegovine u jedno nestabilno stanje.

– Dejtonski sporazum je teški kompromis koji je uspostavio ravnotežu. Prva stvar i obaveza tog sporazuma je poštivanje BiH. Ako neko hoće da se poziva na postojanje entiteta, onda mora poštovati državu Bosnu i Hercegovinu – kaže Džaferović.

Poručio je da će BiH biti branjena i da će opstati.

– Dodik pokušava čitav jedan narod da svede na nivo vjerske grupe. Danas na sastanku nije govorio o Bošnjacima, nego o muslimanima. Meni nikad ne bi palo na pamet da jedan narod svodim na vjerske grupe – navodi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79