Džaferović poručio: EU nije reagirala na pravi način: Na to smo upozoravali i mi

Važna lekcija pandemije je da lažne vijesti i širenje panike moraju biti u startu sasječeni. U ovakvim situacijama se mora slušati riječ stručnjaka,mora se slušati riječ nauke, rekao je danas član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u Antaliji na panelu “Regionalna solidarnost: lekcije koje smo naučili iz pandemije”.

“Pandemija COVID-19 je bila prva globalna kriza, kriza koja je pogodila uistinu cijeli svijet, bez izuzetka. Na sličnom skupu poput ovog sam čuo formulaciju koja kaže – virus je bio nediskriminatoran, pogađao je sve ljude, bez razlike”, kazao je Džaferović tokom obraćanja skupu, prenosi Hayat.

Na samom početku pandemije, kako je istaknuo, svjedočili smo problemima u funkcionisanju multilateralnih mehanizama, prvenstveno Ujedinjenih nacija.

“Suočavali smo se sa nestašicom potrebnih zdravstvenih sredstava. Slična situacija bila je s vakcinama. U takvoj situaciji dobili smo podršku drugih država. Koristim ovu priliku u Antaliji da zahvalim vlastima Republike Turske jer su nam pritekle u pomoć sa vakcinama.

Kako je vrijeme prolazilo stvari su postajale normalnije. EU u prvom momentu uopće nije reagirala na pravi način. Na to smo upozoravali i mi iz BiH. Ali nakon dva ili tri mjeseca nakon što se vidjelo kuda treba ići, EU je kao multilateralni mehanizam dala najizdašniju”, kazao je Džaferović.

Zato je, kaže, potrebno jačati sve multilateralne organizacije, počev od Ujedinjenih nacija, preko EU i NATO saveza pa do regionalnih platformi. Jer samo zajedno se možemo suočiti sa savremenom izazovima, piše Fena.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić učestvuju na Antalija diplomatskom forumu o temi regionalne solidarnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79