Džaferović: Pusti snovi onih koji sanjaju veliku Srbiju, Albaniju ili Hrvatsku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je za N1 kako je na Zapadnom Balkanu završena promjena granica. “Geopolitička konfiguracija je riješena. Neće sigurno biti ni prepravljanja granica niti otcjepljenja”, zaključio je Džaferović.

N1: Kako komentarišete posljednja zbivanja u Crnoj Gori?

Šefik Džaferović: Pratio sam posljednjih dana šta se dešava u Crnoj Gori. Ono što je za Bosnu i Hercegovinu važno je da Crna Gora bude stabilna država, prosperitetna, da ostane članica NATO saveza i da uspješno nastavi svoj evropski put. Važno je da se uspješno riješe međuetnički odnosi u Crnoj Gori. Mi sa Crnom Gorom imamo dobre odnose, nemamo otvorenih pitanja. Nije mi drago to što se dešavalo. Volio bih da je to urađeno na potpuno drugačiji način. Tenzije nikome ne odgovaraju. Potrebno je da se unutar Crne Gore pokrene dijalog.

Da li se Srbija miješa u odnose u Crnoj Gori?

Mislim da postoji miješanje. Sam predsjednik Srbije je kazao kako je srbijanska obavještajna služba pomno pratila šta se dešava u CG i o tome obavještavala vodstvo u Srbiji. Šta je to nego miješanje?

Da li je Crna Gora danas stabilna zemlja?

Želim da se u CG povede dijalog o svim važnim pitanjima pa i o statusu pravoslavnih crkava u ovoj zemlji. Nikakve tenzije neće dovesti do dobrog. Inače, kad je u pitanju cijeli region Zapadnog Balkana geopolitička konfiguracija je riješena. Neće sigurno biti ni prepravljanja granica niti otcjepljenja. Toga moraju biti svjesni svi. Samo su pusti snovi onih koji sanjaju veliku Srbiju, veliku Albaniju ili veliku Hrvatsku.

Džaferović: Srbija da dokaže da nema aspiracije prema susjedima

Vučić je kazao da Srbija nema niti je imala aspiracije da nekoga pokorava?

Činjenice govore drugačije. Srbija je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Na kraju se završilo genocidom. Želim da vjerujem da Srbija nema takve namjere, ali želimo vidjeti da je to tako. Kada Dodik pred Vučićem kaže da želi RS otcjepiti iz BiH Vučić treba da reaguje na to i da kaže da to nije politika Srbije. Ja sam na samitu rekao Vučiću da trebamo riješiti otvoreno pitanje o granicama, a ne da se prije toga traži razmjena teritorija. Neka prestanu štiti ratne zločince koji su ovdje osuđeni. Vidite koliko njih se krije u Srbiji.

Ostalo je da se riješi pitanje Beograda i Prištine. Države trebaju da sarađuju, a onda da se riješavaju ostala pitanja.

Mnogi u CG optužuju Dritana Abazovića za nerede na Cetinju. Kakav je vaš stav?

Za mene je najbitnije kakav je odnos Crne Gore prema BiH. Jako je važno za nas da Crna Gora zadrži svoj kurs prema EU. Sve te vrijednosti su iste i kod Abazovića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79