Džaferović s delegacijom EP-a: Zatražena pomoć u dobijanju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas s predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH Romeom Franzom (Zeleni) i koordinatorom Grupe Evropske narodne stranke (EPP) za vanjsku politiku Michaelom Gahlerom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se sastao i s delegacijom grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, koju su činili Dietmar Köster, Thijs Reuten i Andreas Schieder.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u kontekstu implikacija agresije na Ukrajinu na Bosnu i Hercegovinu, kao i unilateralnih poteza vlasti entiteta Republike Srpske protiv Dejtonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Džaferović je istaknuo da sve neustavne odluke koje je usvojila entitetska Narodna skupština Republika Srpska moraju biti povučene, jer je to jedini način da se osigura stabilnost i sigurnost.

Dodao je da svi koji pokušavaju unilateralno oteti nadležnosti države vrše de facto secesionistički projekat, te direktno potkopavaju sistem odnosa utvrđen kroz implementaciju mira.

Posebna tema razgovora bili su pregovori o ograničenim ustavnim i izbornim reformama, a Džaferović je kazao da BiH ima važeće izborno zakonodavstvo na osnovu kojeg su provedeni prethodni izbori, te da naredni izbori moraju biti provedeni u zakonskom roku, a da se politički dijalog u svrhu implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava treba nastaviti bez ucjena i prijetnji sprečavanjem izbora.

Džaferović je zatražio podršku Evropskog parlamenta za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji koji bi bio jasna poruka građanima Bosne i Hercegovine o evropskoj perspektivi i stabilnosti koju ona nosi sa sobom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79