Džaferović: Turska je BiH dala najbolje uslove u odnosu na sve druge države svijeta

 

Nakon sastanka predsjedništva Bosne i Hercegovine sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, Šefik Džaferović obratio se na konferenciji za medije istaknuvši prijateljstvo BiH i Turske te važnost dobrih bilateralnih odnosa.

Džaferović je na početku kazao kako se slaže sa svim onim što su prije njega kazali Željko Komšić i sam Erdogan te je istakao kako su odnosi Bosne i Hercegovine i Turske “prijateljski i bratski odnosi”.

“Turska i predsjednik Erdogan su veliki prijatelj Bosni i Hercegovini”, kazao je te pojasnio kako Turska ne traži ništa od naše države te kako “smo zahvalni takvom prijatelju kakav je Erdogan svim građanima i cijeloj BiH”.

Istakao je kako su dosadašnji bilateralni odnosi i sastanci održani u prethodne tri godine bili na najvišem nivou.

“Republika Turska i predsjednik Erdogan su bitan faktor stabilnosti Zapadnog Balkana i to je vrlo važna činjenica i mi molimo Tursku i predsjednika da nastave sa stabilizirajućom politikom na Zapadnom Balkanu”, poručio je Džaferović.

Istakao je kako Turska ima brojne inicijative počev od trilateralnih sastanaka sa BiH i Hrvatskom te sa BiH i Srbijom te je otkrio kako se uskoro planira održati trilateralni sastanak predstavništva Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dodik: “Hvala Erdoganu što ima živaca da sluša naše probleme”

“Bosna i Hercegovina je na svom NATO putu, euroatlantskom putu, ali u okviru toga jako je važna saradnja s našim prijateljima kakva je Turska, koja ima svoj evropski put, a podržava i put BiH”, kazao je.

Džaferović je pomenuo i neiskorištene mogućnosti koje nude pozitivni odnosi s Turskom počev od potpisivanja sporazuma u Ankari o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd koji je nazvao još jednim “stabilizirajućim projektom” na Balkanu.

“Ostalo je da parlament Turske ratificira taj sporazum i da se počne graditi autoput. Ja sam za to da se počne graditi na više mjesta i kad je u pitanju i sjeverna i južna konekcija”, kazao je te poručio: “Nisam u dilemi da će Turska Bosni i Hercegovini ponuditi uvjete koji su vrlo primamljivi”.

Istakao je i potpisani sporazum o slobodnoj trgovini između dvije države u maju 2019. godine kazavši kako je on ratificiran i da tu stoje neiskorištene pogodnosti.

“Turska je dala Bosni i Hercegovini najbolje uslove u odnosu na sve druge države svijeta. Moramo se organizovati da to iskoristimo”, poručio je.

Komšić: Razgovarali smo i o unutrašnjopolitičkim pitanjima, ali ne bih da govorim ko je šta rekao

Istakao je kako je našoj državi potreban mir, funkcionisanje institucija “kako bismo snažno išli naprijed”.

Turskom predsjedniku je poželio da se prijatno osjeća u BiH te kazao kako će nastaviti svoju saradnju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79