Džaferović uputio poziv onima koji kriju masovne grobnice: Olakšajte i sebi i nama

Kolona s posmrtnim ostacima devet žrtava genocida u Srebrenicu stigla je u Sarajevo. Tužnu povorku dočekali su brojni građani kao i političari te reis Husein ef. Kavazović.

Kolonu je dočekao i Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Mi ćemo se uvijek sjećati žrtava genocida, odavati im poštovanje, onako kako to radi civiliziran svijet. Tako će biti i ove godine. Zahvaljujem državnicima i drugim brojnim zvaničnicima iz svijeta koji su uputili svoje poruke koje će 11. jula biti prikazane na komemoraciji u Potočarima”, rekao je Džaferović.

“Imamo problem sa politikama i elitama koje ne poštuju žrtve genocida, ne žele da odaju poštovanje žrtvama, presudama suda u Hagu, to je preduvjet”, izjavio je Džaferović.

On je kazao da očekuje da dođe to vrijeme kada će negatori genocida prestati s tim, kada će prestati da se veličaju ratni zločinci.

Imao je posebnu poruku i za one koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice, a šute, te podsjetio da brojne porodice još uvijek tragaju za svojim najmilijim.

“Pozivam sve što šute da kažu gdje su masovne grobnice, da olakšaju i sebi i nama, da se žrtve pronađu i pokopaju. Za genocid je odgovarala nekolicina visokorangiranih vojnih i političkih autoriteta iz tog vremena. Gdje su izvršioci. Masa je onih koji na ovaj ili onaj način su učestvovali u anticivilizacijskom činu genocida, oni moraju izaću pred lice pravde”, izjavio je Džaferović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79