Dževad Karahasan bit će ukopan u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu

Akademik Dževad Karahasan, koji je umro u petak, 19. maja u 70. godini, nakon dženaze-namaza bit će ukopan u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, saznaje Radiosarajevo.ba.

Ovaj informacija potvrđena je portalu Radiosarajevo.ba od izvora u Islamskoj zajednici u BiH, uz napomenu da će detalji dženaze-namaz i posljednjeg ispraćaja profesora Karahasana biti definirani sutra.

Tako će se ovaj velikan bosanskohercegovačke i europske književnosti biti ispraćen na mjestu u kojem su ukopani velikani poput Mustafe Harjulahovića Talijana, Avde Palića, Hakije Turajlića, Safeta Zajke, Envera Šehića, Nijaza Durakovića…

“Tako je i red kada odlaze najveći među nama. I jeste mu mjesto uz savršenstvo i sklad ove veleljepne građevine”, napisala je Karahasanova višedecenijska prijateljica, glumica Hasija Borić.

Sutra bi trebalo bi biti poznato i vrijeme dženaze-namaz profesoru Karahasanu.

Književnik, profesor i akademik Dževad Karahasan (70) bio je, kako su naveli, njemački mediji “evropski pisac svjetske klase”. Njegove knjige prevedene su na više od petnaest jezika, a dobitnik je više nagrada za književni rad.

Pisao je drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra i učestvovao kao pozorišni reditelj. Njegovi pozorišni komadi igraju se u pozorištima širom svijeta.

Rođen je u Duvnu (današnji Tomislavgrad) 1953. godine. U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Godinama je učestvovao u uređivanju sarajevske revije za kulturna pitanje Odjek.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79