Džindić o Ginexu: Ukoliko se sindikalci ne odazovu našem pozivu, onda nemaju nikakvih problema

– Poslao sam jutros poziv Sindikatu Ginexa za sastanak u ponedjeljak, 9. maja u Sarajevu, u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, institucije koja je i vlasnik ovog preduzeća namjenske indutrsije – kaže za Faktor Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Ističe kako je spreman da se razgovora o svim otvorenim pitanjima.

– Sastanak može biti i otvoren za javnost, nemam ništa protiv TV prijenosa. No, ako sindikat nije za tu opciju, sastanak može biti i zatvoren. Čekamo njihovo očitovanje – naglašava Džindić i dodaje:

– Ispunit ćemo sve sindikalne zahtjeve. Spremni smo osigurati 30 miliona KM domaćih investicija, zaposliti 200 novih radnika, povećati plaće u proizvodnji za 10, a u administraciji za pet posto. Laž je da ćemo ugasiti firmu.

Podsjećamo, prošle sedmice Vlada FBiH dala je saglasnost Nadzornom odboru Ginexa da u skladu sa zakonom može smijeniti aktuelnu upravu na čelu sa direktoricom Muneverom Fočom. Uslijedili su protesti radnika Ginexa i stanovnika Goražda, pa je NO Ginexa “zamrznuo” odluku.

– U Ginexu imamo nekoliko problema. Imamo novac, a ne investiramo. Proizvodimo robe u vrijednosti 1,5 milijardi KM, a možemo prodati 20 milijardi. Ne može jedan čovjek, u ovom konkretnom slučaju direktorica, raspolagati sa 50 miliona KM. Nedavno smo dobili pismo jednog člana Uprave Ginexa koji kaže da je sve bitne odluke donosila jedna osoba, bez saglasnosti ostalih članova rukovodstva – naglašava Džindić.

Dodaje kako žele upoznati sindikat o svim informacijama koja se tiču poslovanja Ginexa.

– Ovo je firma Vlade FBiH, a kroz ove malverzacije pokušava se na mala vrata privatizovati kompanija. Čini se kao da je sindikat preuzeo firmu. Čemu to vodi? Neophodan je zajednički dogovor.

Ukoliko se sindikalci ne odazovu našem pozivu, shvatit će to kao poruku da nema nikakvih sindikalnih problema ili pitanja o kojima bi željeli razgovarati sa vlasnicima Ginexa – smatra Džindić i podvlači kako je Vlada FBiH upravo na zahtjev sindikata smijenila direktore u Zraku i Binasu, također firmama iz namjenske industrije, a sada su ponovo problemi u tim kompanijama.

Inače, naredne sedmice Vlada FBiH bi trebala biti mjesto intezivnih pregovora socijalnih partnera, piše Faktor.

– U ponedjeljak su pozvani sindikalci Ginexa, za srijedu razgovaramo s predstavnicima rudara o novom kolektivnom ugovoru, a u četvrtak smo pozvali vodstvo Sindikata metalaca. Ne bježimo od razgovora i pregovora, želimo iznaći optimalna rješenja za sve – poručuje Džindić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79