Džubur je na tribinama pozivao na sadnju smilja, pričao da se tržište ne može prezasititi, sad ima drugu priču

Bez prethodnog ispitivanja tržišta, uvelike ponukani i pozivima s tribina koje je predvodio dekan Agromediteranskog fakulteta u Mostaru DF-ovac Ahmed Džubur, Hercegovci su prije par godina posadili prostranstva smilja, zahvaćeni “smiljomanijom”.

Podsjetimo, upravo Džuburovi pozivi s tribina bili su presudni da se brojni Hercegovci “nalože” na smilje, te ulože zadnje marke u smilje i proizvodnju.

Danas Džubur za medije priča neke druge priče – da je priča o smilju propala zbog muljaža od strane proizvođača.

“Ljudi su u borbi protiv bolesti i štetočina koristili hemijska sredstva koja u sebi imaju svega, od rezidua, teških metala, pesticida i svega što se kod proizvedenog eteričnog ulja nije moglo sakriti. Sofisticirane hemijske analize koje su rađene u Institutu u Beogradu su pokazivale da je hercegovačko ulje u brojnim slučajevima potpuno nepodobno za upotrebu, ne samo za farmaceutske nego i kozmetičke svrhe. Onda se od situacije euforije da je ulje prodavano u startu za više od 3.000 eura došlo u situaciju da je cijena ulja pala praktično na 400 eura”, kazao je Džubur Klixu.

“Čak je bilo primjera i da se takvo ulje, koje je prodavano na inostranom tržištu, nerijetko miješalo s jestivim uljem, tako da je došlo do situacije da su međunarodni farmaceutski i kozmetički stručnjaci zaključili da kupovina ulja iz BiH nije pouzdana i da je treba izbjegavati. To je glavni razlog kraha”, dometnuo je Džubur Klixu.

Zanimljivo je da nije upitan o izjavama “da je cijela Hercegovina pod smiljem tržište se ne bi moglo prezasititi”, odnosno činjenici da se prezasitilo, cijena ulja pala, a proizvodnja propala.

Za krtkopamtljive lijepo se prisjetiti kako je prije ‘pešest’ godina Džubur govorio u prepunom kinu Borak u Širokom Brijegu.

„Hercegovina je Bogom dana zemlja za uzgoj ovog bilja i analize pokazuju da smo u samom svjetskom vrhu po uvjetima za uzgoj smilja. Hrvatski otok Cres je jedina destinacija koja ima nešto kvalitetnije uvjete za uzgoj“, rekao je prof. dr. sc. Ahmed Džubur dekan Agromediteranskog fakulteta Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ iz Mostara izlažući na temu „Perspektiva plantažnog uzgoja i destilacije eteričnog ulja smilja“.

„Nadam se da će država i županija, te općine i gradovi prepoznati ono što predstavlja istinsku perspektivu na ovom području, a to je uzgoj smilja“, rekao je prof. Džubur dodavši da prosječna cijena kilograma smilja ove godine iznosi 5 KM, te da je za 1 kilogram eteričnog ulja, čija je cijena od 1.500 do 3.000 eura, potrebno od 400 do 1300 kilograma smilja.

„Ne trebate strahovati za tržište i otkup jer kada bi i cijelu Hercegovinu transformirali i posadili smiljem to ne bi bilo niti blizu dovoljno da zadovolji potrebe glavnih euro kompanija koje se bave proizvodnjom eteričnog ulja“, poručio je prof. Džubur.

Upravo njegove izjave bile ponukale su brojne Hercegovce da zadnje marke iz praznih novčanika ulože u smilje.

Radovan Anđelić, vlasnik tvrtke Anđelić iz Trebinja prije par godina javno je pitao Džubura oko njegova forsiranja priče o smilju na tribinama.

“Pitam se zašto jedan agronom daje komercijalne savjete? Ovdje je 2016. pričao da se tržište ne može prezasititi”, kazao je 2017. Anđelić medijima u Mostaru podsjetivši na Džuburove izjave “da je cijela Hercegovina pod smiljem, to ne bi odgovorilo na potrebe tržišta”, a kada se već vidjelo da od smilja nema ništa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79