E, to je BiH: Kako neko naplaćuje zaključavanje zbog Covida?

Zaposleni u institucijama BiH koji tijekom trajanja epidemije izazvane virusom korona rade od kuće imaju pravo na naknadu za odvojeni život i sva prava iz radnog odnosa, izuzev prava na prijevoz, piše Glas Srpske.

Novine navode kako visina mjesečne naknade za odvojeni život ovisi o položaju i iznosi od 300 maraka za obične zaposlene, preko 400 KM za rukovodeće službenike, pa do 475,69 KM koliko mjesečno dobivaju direktori institucija na nivou BiH, te poslanici i delegati u Parlamentu BiH kojima je mjesto prebivališta udaljeno više od 80 kilometara od radnog mjesta.

Sugovornici Glasa kažu kako je neprimjereno da se bilo kome, pogotovo u ovakvoj situaciji, isplaćuju takve prinadležnosti i da bi se ukidanjem naknada mogle ostvariti kolike-tolike uštede, a ušteđeni novac usmjeriti u zdravstveni sektor.

Bivša zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH, na čiju inicijativu su svim dužnosnicima u zajedničkim institucijama ukinute naknade za rad u povjerenstvima, Aleksandra Pandurević kaže da zaposleni za vrijeme koje redovno provedu na poslu trebaju imati naknadu za odvojeni život, ali ne i ako rade od kuće, jer je to nehumano i nemoralno.

”Tu anomaliju treba ispraviti i pokazati više društvene solidarnosti. Ako netko sjedi u svojoj kući i sprema ručak, naravno da ne treba imati pravo na naknadu za odvojen život. Uštede koje se ostvare ukidanjem tih naknada, kolike god one bile, treba usmjeriti u borbu protiv virusa korona”, kaže Pandurević. Smatra kako je za te anomalije najodgovornije Vijeće ministara BiH.

”Prošle godine ostvareno je 750 milijuna maraka manje prihoda od neizravnih poreza, a Vijeće ministara drugu godinu zaredom povećava proračun zajedničkih institucija. Na taj način se uzimaju pare od entiteta i općina, a time direktno i od zdravstvenog sektora koji je u njihovoj nadležnosti”, kaže Pandurević. Njezino mišljenje dijeli i sociolog i profesor Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Drago Vuković, koji kaže da je riječ o jednoj karikaturalnoj i paradoksalnoj situaciji.

”Pokušavam razumjeti taj paradoks, jer mi može biti razumljivo ukoliko netko živi u iznajmljenom stanu u Sarajevu i na taj način radi od kuće, a istovremeno je odvojen od obitelji. Ali sumnjam da će netko kome je određeno da radi na daljinu ostati u iznajmljenom stanu i da neće otići svojoj obitelji”, kaže Vuković.

Ističe kako je to ipak paradoksalna situacija i primjer neuređenog društva i vlasti koja postoji isključivo radi vlasti i osobnih i stranačkih interesa. ”Vlast se jako izvještila u tome da nađe opravdanje za sve gluposti koje su na sceni. Način funkcioniranja i održivosti vlasti je tipičan primjer da ona nema nikakve veze s građanima i s narodom i da se izvještila da po svaku cijenu funkcionira u tim interesima, ne u interesu građana”, zaključuje Vuković.

Glas Srpske piše kako zaposlenom u instituciji BiH ne pripada pravo na naknadu za odvojeni život za dane provedene na bolovanju, godišnjem odmoru, plaćenom i neplaćenom odsustvu, te za vrijeme provedeno u mirovnim ili drugim misijama izvan BiH. Isplata naknade za odvojeni život vrši se na tekući račun zaposlenog, dok se naknada troškova smještaja, na koju također imaju pravo zaposleni u institucijama BiH, uplaćuje zakupodavcu na osnovu ugovora o zakupu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79