Edhem Bičakčić potvrdio: Cijena struje će poskupiti za desetak dana!

Struja će u Federaciji BiH poskupiti za desetak dana. Saznat ćemo i po kojoj novoj cijeni će privredna društva plaćati električnu energiju.

O ovoj temi i energetskim kretanjima razgovarao je O kanal sa bh. komitetom CIGRE Edhemom Bičakčićem.

On ističe kako je Elektroprivreda BiH postavila zahtjev za korekciju cijena električne energije prema tržišnim potrošačima. Prema Zakonu o električnoj energiji u BiH, tržišni potrošači, odnosno veliki gospodarstvenici plaćaju tržišnu cijenu struje i ona na svjetskim tržištima bilježi enormne skokove.

– U prošloj godini, ta prosječna cijena bila je oko 50 eura po megavatu, a u 2021. godini, rast je došao do 180 eura po megavatu. To je više nego trostruko povećanje struje. Elektroprivreda je napravila svoje kalkulacije i rekla da traži to povećanje od 70 – 120 posto, otprilike neki izračuni i kalkulacije su to pokazivali.

Takav zahtjev je upućen prema privrednim tržišnim potrošačima, s tim da ta cijena važi od 1.1.2022. godine. Sad su u toku pregovori sa Vladom. Obaveza Vlade je da vodi računa i o gospodarstvenicima i o Elektroprivredu BiH. Ona će pokušati naći neki usaglašeni nivo tog poskupljenja.

To će opet biti značajno jeftinije nego što je cijena na svjetskom tržištu, jer BiH još uvijek ne plaća tu tzv. taksu na proizvodnu Co2 u termoelektranama, koja iznosi nekih 65 eura po megavatu u EU. To je jedan od uzroka povećanja cijena električne energije na tržištu, pojasnio je Bičakčić.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79